EU is niet onder de indruk van aanpassingen App Store

apple vs eu

De voorgestelde aanpassingen die Apple wil maken aan zijn App Store, kunnen maar op weinig bijval rekenen. Eurocommissaris Thierry Breton waarschuwt Apple dat het niet naleven van de Digital Markets Act niet zonder gevolgen zal blijven.

De Apple App Store is de laatste tijd vaak in het nieuws verschenen. Tegen 7 maart dient Apple noodgedwongen aanpassingen te maken aan zijn beleid in de EU om de appwinkel conform te krijgen met de richtlijnen van de Digital Markets Act. Zo zal het vanaf iOS 17.4 mogelijk zijn om applicaties te ‘sideloaden’ buiten de officiële App Store om, en kunnen eventuele betalingen ook verwerkt worden met de NFC-chip in je iPhone. Zaken die Apple altijd resoluut heeft tegengehouden.

‘Stap in de verkeerde richting’

Maar Apple maakt niet zomaar een knieval: externe downloads zullen nog altijd naar de regels van de iPhonebouwer verlopen. Apple maakte vorige week bekend dat het onder meer een core technology fee van 0,5 euro per download zal aanrekenen van zodra een app de kaap van één miljoen installaties bereikt. Een maatregel die vooral populaire applicaties zal treffen en bijgevolg ook niet in goede aarde valt.

Sarah Bond, hoofd van de Xbox-afdeling binnen Microsoft, haalt via X fors uit naar Apple en noemt de aanpassingen ‘een stap in de verkeerde richting’. Ook Spotify-oprichter Daniel Ek spaart zijn kritiek niet: “Apple heeft zich jarenlang slecht gedragen, maar dit is een nieuw dieptepunt, zelfs voor hen”. De Zweedse streaminggigant heeft al jaren slaande ruzie met Apple over de App Store-taksen.

EU zal ‘krachtig optreden’

Een reactie vanuit de EU kon niet uitblijven. Eurocommissaris Thierry Breton geeft op zijn beurt via Reuters een duidelijke waarschuwing aan Apple: ” Vanaf 7 maart zullen we de voorstellen van bedrijven beoordelen, met de feedback van derden. Als de voorgestelde oplossingen niet goed genoeg zijn, zullen we niet aarzelen om krachtige actie te ondernemen.”

Apple is door de Commissie aangeduid als ‘poortwachter’ in het kader van de Digital Markets Act. Zij beheren platformen die verantwoordelijk zijn voor een jaaromzet van minstens 7,5 miljard euro en die maandelijks 45 miljoen gebruikers verwerken. Het niet respecteren van de regels kan resulteren in boetes die kunnen oplopen tot tien procent van de jaaromzet. Apple probeert bijvoorbeeld zijn berichtendienst iMessage buiten schot te krijgen.

lees ook

Bing en Edge krijgen mogelijks vrijstelling op nieuwe EU-regels 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home