Adobe Lightroom-update lost een van de grootste problemen met digitale fotografie op

adobe denoise

Met een update aan zijn Lightroom-fotobewerkingssoftware gebruikt Adobe artificiële intelligentie om een van meest hardnekkige problemen van digitale fotografie aan te pakken: beeldruis. 

Foto’s die bij weinig licht zijn gemaakt, worden veelal geplaagd door ruis. Om dat op te lossen, heeft Adobe een AI-model getraind om foto’s op te schonen. Deze functie is onder de naam Denoise beschikbaar in Adobe Lightroom. 

De functie laat zien hoe AI een nieuw leven kan blazen in oudere software en diensten. We zien deze ontwikkeling ook terug bij andere software. Zo werken bedrijven als Microsoft en Google aan verbeteringen voor tools zoals zoeken met Bing, schrijven met Word en e-mails opstellen met Gmail. 

Resultaten zijn indrukwekkend, maar niet perfect

De resultaten van de nieuwe Lightroom-functie zijn indrukwekkend. Ze helpen een portretfoto te redden door de ruis op de huid te verbeteren en tegelijkertijd de details in het haar te bewaren. 

Toch is de functie (nog) niet perfect. Het kan ervoor zorgen dat de huid er plakkerig en nep uitziet, vooral als je de schuifregelaar voor het verwijderen van ruis te ver opendraait. Hoewel denoise misschien nog geen perfecte resultaten oplevert, helpt het fotografen wel degelijk om met meer vertrouwen foto’s te schieten met een net wat hogere ISO-waarde dan ze gewend zijn. 

Adobe denoise voorbeeld
Details in een foto zonder denoise (Bron: Adobe)
Adobe denoise voorbeeld
Details in een foto na het gebruik van denoise (Bron: Adobe)

“Ons doel op dit moment is om het voor iedereen heel makkelijk te maken om foto’s als een professional te bewerken, zodat ze echt hun creatieve visie kunnen verwezenlijken”, zegt Rob Christensen, Adobe’s product director voor Lightroom. “AI maakt dat mogelijk”, aldus Christensen. 

Andere nieuwe functies binnen Lightroom

Met de nieuwste update zijn er naast denoise nog meer functies toegevoegd. Zo kunnen de AI-gestuurde selectietools van Lightroom nu gezichtshaar en kleding herkennen, zodat je specifiek deze delen van een afbeelding kunt bewerken. Ook heeft Adobe drie adaptieve presets toegevoegd. Deze door AI-versterkte tools zijn in te zetten voor specifieke situaties, zoals het witter maken van tanden of het donkerder maken van baarden. 


Verder kun je video’s omzetten naar zwart-wit om een retro-look te creëren en werken de AI-gedreven maskeringstools nu ook in de webversie van Lightroom. Ten slotte ondersteunt Lightroom nu ook een preview om het Content Authenticity Initiative te testen. Deze technologie is ontwikkeld om meer transparantie en vertrouwen te geven in een wereld met door AI-aangepaste foto’s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home