De nieuwe krachtige kwantumchip van Google mag dan wel vrijwel oneindig krachtiger zijn dan traditionele supercomputers, bestaande cryptografische algoritmen kraken, is nog niet aan de orde.
Google maakt zich sterk dat zijn pas voorgestelde kwantumchip Willow geen gevaar is voor moderne cryptografie. Het bedrijf zorgde met zijn Willow-chip voor een belangrijke doorbraak in de ontwikkeling van functionele kwantumcomputers. Een testberekening die traditionele supercomputers zoals Frontier aanzienlijk meer tijd zou kosten dan de leeftijd van het universum, kon Willow op een kleine vijf minuutjes bolwerken.
Google zet daarbij een belangrijke stap richting bruikbare kwantumcomputers, niet in het minst omwille van de gebruikte techniek. Google bedacht immers een systeem voor kwantum-foutcorrectie dat nauwkeuriger wordt naarmate er meer qubits in een computer zitten. Dat opent de deur voor complexere systemen.
4 miljoen qubits
Op dit moment telt Willow 105 qubits. Dat is volgens Google nog veel te weinig om een gevaar te zijn voor moderne versleutelingstechnieken. Er komt een moment waarom kwantumcomputers traditionele encryptie met gemak zullen kraken, maar dat moment staat nog niet voor de deur. In een gesprek met The Verge vertelt Charina Chou, Google Quantum AI-directeur, dat een kwantumcomputer daarvoor zo’n vier miljoen qubits zal nodig hebben. Ze schat dat zo’n systeem nog zeker tien jaar op zich zal laten wachten.
Dat betekent niet dat er geen gevaar is. Op niveau van staten is gevoelige informatie soms langer dan tien jaar gevoelig. Dat betekent dat data versleuteld moeten worden met kwantumresistente-algoritmes ruim voor een krachtige kwantumcomputer het leven ziet. Aan dergelijke standaarden wordt al een tijdje gewerkt.