XenServer schermt met interessantere prijzen dan de concurrentie

XenServer laat subtiel weten dat het een interessantere prijsstrategie hanteert dan bepaalde concurrenten, waarmee het VMware bedoelt. Het bedrijf staat sinds kort los van Citrix, maar het is verder onduidelijk wat dat precies allemaal betekent.

Begin vorig jaar werd Citrix van de beurs gehaald door Elliott Management en Vista Equity. Dat bracht meteen belangrijke veranderingen met zich mee. Hypervisor XenServer werd afgesplitst van Citrix, en fungeert intussen als autonoom bedrijf onder de Cloud Software Group. XenServer, dat voordien tijdelijk door het leven ging als Citrix Hypervisor, lijkt vastberaden om een stukje van de nochtans geconsolideerde hypervisormarkt te claimen.

Prijs per socket

Daartoe schermt het onder andere met scherpere prijzen dan concurrent en marktleider VMware. In tegenstelling tot de ESXi-hypervisor betaal je XenServer niet per core maar per socket. Dat wil zeggen dat je licentiekost niet stijgt wanneer je kiest voor krachtige chips met veel rekenkernen, zoals de AMD Epyc 9654 met zijn 96 cores. Dat merkte The Register op aan de hand van een tweet van eerder dit jaar.

De vraag is maar of dat genoeg zal zijn. Een echt grote impact kunnen nieuwkomers in de hypervisormarkt voorlopig toch niet maken. Anderzijds lukte het partijen zoals Nutanix wel om hun eigen niche te bekoren. XenServer heeft ook al een klantenbestand, afkomstig van gebruikers van de Citrix Hypervisor. Die hypervisor is vooral relevant om de andere diensten van Citrix te ondersteunen, maar dat is een goed startpunt.

Broadcom

Bovendien bekijken VMware-klanten hun zakenpartner intussen met argusogen. De mogelijke overname door Broadcom kan op geen enkel enthousiasme rekenen en komt met de vrees dat het bedrijf zijn focus zal vernauwen en prijzen zal verhogen. In die context is er misschien wel ruimte voor een ervaren nieuwkomer.

Moederbedrijf CSG wil in ieder geval investeren in XenServer, al zijn er geen verdere details bekend. Het is de moeite om de evolutie in het oog te houden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home