Telenet verkoopt alle zendmasten voor 745 miljoen euro

In een op en top Belgische constructie verkoopt Telenet al zijn zendmasten aan een externe partij om die vervolgens terug te leasen.

Telenet laat zich inspireren door de Belgische overheid en verkoopt zijn kritieke zendmastinfrastructuur aan DigitalBridge. Dat bedrijf telt daar 745 miljoen euro voor neer. Vervolgens zal Telenet de infrastructuur opnieuw leasen en dat voor een initiële periode van 15 jaar met twee mogelijke verlengingen van telkens tien jaar.

Cash-injectie

De verkoop is het resultaat van een strategische analyse van de raad van bestuur in 2021 en moet aandeelhouderswaarde creëren. De transactie wordt waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2022 voltooid. De overeenkomst heeft als onmiddellijk voordeel dat Telenet toegang krijgt tot een bom cash. Die kan heb bedrijf onder andere voor de nakende 5G-spectrumveiling gebruiken. Ook de joint venture met Fluvius kan er baat bij hebben.

Wat met de lange termijn?

De verkoop van de zendmastinfrastructuur zorgt voor onmiddellijk financieel voordeel, al hypothekeert het de positie van Telenet op de lange termijn. Wanneer de initiële overeenkomsten aflopen, kan Telenet zijn mobiele infrastructuur immers enkel aanbieden bij de gratie van DigitalBridge. Daarbij gaat het echter om de relatief verre toekomst, die ver voorbij de horizon van de aandeelhouders zit en dus traditioneel minder doorweegt. Bovendien behoeft het geen diploma hogere wiskunde om te becijferen dat DigitalBridge financieel wint bij de deal en de 745 miljoen euro niet neertelt uit liefdadigheid.

De constructie doet denken aan de strategie van de overheid waarbij gebouwen worden verkocht om de begroting een eenmalige boost te geven, waarna een jarenlange leasekost op lange termijn een veel grotere maar minder zichtbare tol eist. Of de sale-and-leaseback-overeenkomst tussen Telenet en DigitalBridge interessant blijft, is een balans die we pas binnen enkele decennia kunnen opmaken.

In tussentijd engageert DigitalBridge zich om minimaal 475 bijkomende sites te bouwen, waarbij Telenet in onderaanneming zal werken.

De aanpak verschilt sterk van die van Proximus en Orange. Doe houden hun sites voorlopig wel in eigen beheer, maar zullen netwerkinfrastructuur delen voor de uitrol van 5G. Ze blijven zo ook zelf in controle van de investeringen voor het zendmastennetwerk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home