Telenet sluit dit jaar nog eerste regio’s aan op mobiele 5G-netwerk

Telenet

De eerste 5G-regio’s van Telenet zijn vanaf 6 december een feit. De eerste regio’s die 5G in België kunnen uittesten zijn Leuven, Antwerpen en de kust.

Telenet pakt het dit jaar groots aan met zijn Sinterklaascadeaus. De Belgische telecomprovider lanceert vanaf 6 december namelijk zijn mobiele 5G-netwerk. Van dat netwerk kunnen Telenet-klanten gratis profiteren, aangezien de dienst zit inbegrepen in de verschillende abonnementen.  

Telenet deelt wel mee dat klanten met een smartphone die 5G ondersteunt in combinatie met een ONE-, ONEup-, KLIK- en KING of KONG Business-abonnement als eerste van het netwerk kunnen profiteren. Telenet-klanten die zich in de juiste regio bevinden en een ander mobiel product van Telenet, Telenet Business of BASE hebben, worden in de lente van 2022 aangesloten op het 5G-netwerk.

Geografisch verspreide regio’s starten

De gelukkige regio’s die als eerste het nieuwe mobiele netwerk mogen uitproberen zijn Leuven, Antwerpen en de kust. Vanaf het voorjaar van 2022 worden de regio’s uitgebreid naar grote Vlaamse steden en de snelwegen.

De komende jaren zal Telenet de regio’s met een 5G-netwerk mondjesmaat uitbreiden. De telecomprovider verwacht tegen 2025 Vlaanderen volledig van 5G te voorzien.

Het is namelijk niet mogelijk Vlaanderen plots over te schakelen op het nieuwe netwerk, aangezien enkele aanpassingen vereist zijn. “Deze nieuwe technologie vereist nieuwe hardware en software in het besturingssysteem van het mobiele netwerk, gezien 5G helemaal anders werkt dan 3G of 4G. Maar ook de antennes op de zendmasten moeten vernieuwd worden.”

Snel, sneller, snelst

Telenet geeft aan dat door het nieuwe netwerk klanten tot vijf keer sneller kunnen surfen in de aangesloten regio’s. “Voor ONE worden de mobiele snelheden opgetrokken tot 150 Megabit per seconde, de andere abonnementen kunnen op 5G tot 1 Gigabit per seconde halen.”

Door middel van het nieuwe netwerk zal het niet langer nodig te zijn om thuis te blijven als een videovergadering gepland staat. Het 5G-netwerk moet er namelijk voor zorgen dat mobiele snelheden deze van een vast netwerk evenaren. Bovendien is het netwerk een stuk stabieler dan de eerdere mobiele netwerken.

Telenet verwacht dat bedrijven nog op veel meer manieren voordeel kunnen putten uit het 5G-netwerk: “In de zakelijke markt zal 5G een katalysator zijn voor nieuwe diensten. Een technieker kan bijvoorbeeld dankzij een slimme bril en 5G in real time ondersteuning krijgen voor de reparatie waarmee hij bezig is.”

Zakelijke klanten worden eveneens vanaf het voorjaar van 2022 aangesloten op het mobiele 5G-netwerk.

lees ook

De controverse voorbij: is 5G gevaarlijk of niet?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home