Qualcomm toont nieuwe topchip voor 2022 Android-smartphones

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1

De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 wordt dé chip die in elk Android vlaggenschip zal zitten in 2022. De chip volgt de Snapdragon 888 op die dit jaar in bijna elk toptoestel zat.

Zoals bij elke nieuwe chip brengt de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 heel wat verbeteringen met zich mee. De focus ligt op prestaties, cameratechnologie, AI-capaciteiten, veiligheid en 5G. Qualcomm bouwt zoals altijd een ARM-compatibele chip die gebruik maakt van ARM-bouwstenen.

De chip krijgt één bliksemsnelle kern in de vorm van de ARM Cortex-X2 (ARMv9) aan 3,0 GHz. Die wordt bijgestaan door drie prestatiekernen (ARM Cortex-A710, telkens aan 2,5 GHz) en vier energie-efficiënte kernen (ARM Cortex A510, telkens aan 1,8 GHz)

De nieuwe ARM-componenten zouden tot 20 procent betere prestaties leveren of tot 30 procent energiezuiniger zijn vergeleken met de Qualcomm Snapdragon 888 die je vandaag in elk Android-vlaggenschip terugvindt.

GPU, 5G en Wifi 6E

Naast betere CPU-prestaties stopt Qualcomm ook een nieuwe grafische component in de SoC (System-on-Chip). De nieuwe Adreno-GPU biedt tot 30 procent betere prestaties of presteert 25 procent energie-efficiënter dan zijn voorganger.

De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 krijgt ook een nieuwe 5G-modem onder de noemer Snapdragon X65. Het is al de vierde generatie 5G-modem uit de stal van Qualcomm en bouwt verder op bestaande mmWave en sub-6 GHz-compatibiliteit. Nieuw is de ondersteuning tot 10 Gbps-snelheden volgens de nieuwste 3GPP Release 16-specificatie.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1

Tot slot zit in de nieuwe SoC ook ondersteuning voor Wifi 6, Wifi 6E, Bluetooth LE Audio en het nieuwe Snapdragon Sound. Die laatste is een AptX Lossless draadloze audiovariant.

Betere cameraprestaties

Betere prestaties is één, maar Qualcomm legt ook elk jaar steeds meer de focus op verbeterde cameraprestaties. Bij de Snapdragon 8 Gen 1 is dat opnieuw het geval, voor het eerst met een aparte naam: Snapdragon Sight.

De Spectra ISP is opnieuw een triple ISP-systeem, maar krijgt een upgrade naar 18-bit. Hiermee kan het 4.096 keer meer cameradata verwerken dan zijn voorganger. Het kan hiermee ook tot vier extra HDR-stops toevoegen voor heel heldere of donkere omgevingen. De chip kan 240 12-megapixelfoto’s maken in één seconde of simultaan 8K HDR-video’s maken en 64-megapixelfoto’s nemen.

Andere extra’s zijn ondersteuning voor HDR 10 Plus en 18-bit RAW en betere nachtfoto’s. De chip kan voortaan 30 beelden in één enkel shot verwerken, vijf keer meer dan de Snapdragon 888. Verder zijn er AI-functies zoals verbeterde gezichtsdetectie, autofocus en de mogelijkheid om portret-effecten toe te voegen aan 4K-video.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1

Tot slot heeft de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 ook een vierde ISP die specifiek ontwikkeld werd om een always-on-camera te voeden. Denk bijvoorbeeld aan functies zoals automatisch het scherm uitschakelen of jou een seintje geven wanneer iemand over je schouder meekijkt.

AI en security

Tot slot laat Qualcomm weten dat de chip wordt geleverd met de zevende generatie AI-engine die tot vier keer sneller zou presteren dan zijn voorganger en tot 1,7 keer zuiniger functioneert.

De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 legt ook de focus op extra veiligheid met een specifiek ontwikkelde ‘Trust Management Engine’ en er is ondersteuning voor de Android Ready SE-standaard. Dankzij dat laatste kan je onder andere veilig digitale autosleutels gebruiken of digitale rijbewijzen en identiteitskaarten raadplegen.

Het is afwachten welke smartphonefabrikant met de primeur gaat lopen. Vorig jaar was dat de Samsung Galaxy S21 met de Qualcomm Snapdragon 888 omdat de chipfabriek van Samsung hofleverancier is van Qualcomm. Mogelijk gaat de Samsung Galaxy S22 opnieuw met exclusiviteit aan de haal? Oppo heeft ondertussen al bevestigd aan onze redactie dat ze werken aan een vlaggenschip met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 aan boord, maar geeft geen verdere details. Andere fabrikanten laten nog niet in hun kaarten kijken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home