Lenovo is trotse bouwer van snelste conventionele supercomputer van het moment

Lenovo kiest vandaag om MareNostrum 5 GPP in de verf te zetten: een recent ingehuldigd HPC-systeem in Barcelona dat lang niet de snelste is op de Top 500-lijst, tenzij je alle supercomputer met accelerators buiten beschouwing laat.

Lenovo is trots op MareNostrum 5 GPP: een krachtige supercomputer in het Barcelona Supercomputing Center. Dat is terecht: het systeem wordt aangedreven door 725.760 processorkernen gehuisvest in ThinkSystem SD650 v3-servers. Het HPC-systeem is goed voor een rekenkracht van 40,1 Pflops. Lenovo bouwde de servers in Boedapest en rustte ze uit met de zelf ontwikkelde Neptune-waterkoeling.

MareNostrum 5 GPP is echter verre van de snelste supercomputer ter wereld volgens de Top 500-lijst. Die eer gaat naar de 29 keer krachtigere Frontier-supercomputer in de VS. Sterker nog: MareNostrum 5 GPP is zelfs niet de snelste MareNostrum 5 uit de lijst. GPP staat voor General Purpose Partition, en MareNostrum 5 heeft ook een Accelerated Partition: MareNostrum 5 ACC. Die is gebouwd door Eviden (het vroegere Atos) aan de hand van BullSequana XH3000-servers.  MareNostrum 5 ACC is meer dan drie keer zo snel en levert 138,2 Pflops aan rekenkracht. De pk’s leveren het HPC-cluster de achtste plaats op in de Top 500, tegenover een negentiende plaats voor de variant van Lenovo.

Oude stempel

Toch is Lenovo met reden trots op MareNostrum 5 GPP. Ondanks de (nog steeds heel verdienstelijke) negentiende plaats in de Top 500 is dit HPC-cluster immers het allersnelste conventionele cluster ter wereld. Het gebruikt met andere woorden geen accelerators zoals Hopper H100-chips van Nvidia of ALD Instinct MI250X-chips van AMD. Ondanks de krachtige Intel Xeon Platinum-processors van Intel onder de motorkap, kan je dit systeem als eentje van de oude stempel beschouwen.

Omdat het snelle HPC-cluster geen accelerators heeft, is het eenvoudiger in gebruik en efficiënter voor workloads die zich minder goed lenen tot GPU-acceleratie. Met de supercomputer draagt Lenovo verder bij aan de uitbouw van de Europese HPC-capaciteit: een strategische doelstelling voor de EU.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home