Nvidia wil jaarlijks nieuwe AI-chips op de markt brengen

jensen huang nvidia

Nvidia schakelt nog een versnelling hoger. In plaats iedere twee jaar een nieuwe GPU-architectuur te ontwikkelen, wil het dat vanaf nu jaarlijks verwezenlijken.

Geen bedrijf dat vandaag de dag meer wind in de zeilen heeft dan Nvidia. Jensen Huang kondigde vannacht met trots de laatste kwartaalresultaten van het bedrijf aan, waarmee Nvidia zijn boekjaar 2025 opent. Zoals de voorbije kwartalen zijn de cijfers weer duizelingwekkend: Nvidia boekte 14,4 miljard (!) dollar nettowinst op één kwartaal tijd, en verwacht komend kwartaal alleen maar meer winst te boeken.

Huang is niet van plan om het rustiger aan te doen. Er liggen immers genoeg concurrenten op de loer om toe te slaan zodra Nvidia verslapt. Om ervoor te zorgen dat het bedrijf maximaal blijft profiteren, wil het de snelheid waarmee het nieuwe generatie AI-chips doorduwt nog wat optrekken. Het bedrijf meent nu ieder jaar met nog straffere chips te kunnen aanzetten.

Van Ampere naar Rubin

Nu heeft Nvidia de gewoonte om iedere twee jaar de architectuur waarop de meest geavanceerde GPU’s gebouwd zijn te vernieuwen. In 2020 verscheen Rubio, in 2022 de zeer succesvolle Hopper-generatie en recent dropte Nvidia met Blackwell een nieuwe atoombom op de AI-wereld. We mogen in 2025 dus weer wat nieuws verwachten van Nvidia.

lees ook

Nvidia dropt met Blackwell-GPU 1.200 watt-bom op de AI-wereld

Analisten voorspelden eerder al dat Nvidia wel eens sneller dan verwacht met de volgende generatie op de proppen zou kunnen komen, die naar verluidt naar Vera Rubin zal vernoemd worden. Dat lijkt Nvidia nu ook zelf te bevestigen. “Ik kan aankondigen dat er na Blackwell nog een chip komt. We zitten in een jaarlijks ritme”, aldus Huang tijdens een investeerderscall.

Nvidia wil ook andere types chips sneller op de markt brengen. “Nieuwe CPU’s, nieuwe GPU’s, nieuwe netwerk-NIC’s, nieuwe switches… We gaan ze allemaal heel snel vooruit brengen. Er komt een berg chips aan”, vult Huang aan. Dat belooft.

Nvidia staat vandaag aan de top van de AI-voedselketen en is dus duidelijk niet van plan die positie snel af te staan. Of zoals Huang het filosofisch verwoordt: “Een bedrijf mag iets baanbrekends aankondigen en het tweede bedrijf daarna iets dat nog 0,3 procent beter is. Wie wil jij zijn: het baanbrekende bedrijf, of het bedrijf dat 0,3 procent beter levert?”  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home