Framework Laptop 13 pioniert met RISC-V-ondersteuning

De Framework Laptop 13 kan je binnenkort configureren met een RISC-V-chip. Die is niet zo krachtig, maar de primeur is een belangrijke stap voor het open alternatief voor x86 en ARM.

Framework gaat in zee met DeepComputing voor de uitwerking van een moederbord met RISC-V-processor voor de Framework Laptop 13. De Framework Laptop 13 is een modulaire laptop waarvan je de componenten kan upgraden doorheen de tijd. Het chassis is al beschikbaar met opties van Intel en AMD, en daar komt nu dus ook RISC-V bij.

lees ook

Framework Laptop 13 review: rolmodel voor andere fabrikanten

RISC-V is een alternatieve processor-architectuur, die naast x86 en ARM staat. RISC-V verschilt van de andere twee omdat ze helemaal open is. Denk aan Linux, maar dan voor processor-architectuur. Daar staat tegenover dat RISC-V op dit moment minder geavanceerd is dan de concurrenten van respectievelijk Intel en Arm.

Lichte CPU

De processor van dienst is een RISC-V StarFive JH7110 met vier kernen geklokt op 1,5 GHz. Dat is een erg lichte chip, al is dat van weinig belang. De speciale Framework Laptop 13 is niet bedoeld voor het grote publiek, wel voor ontwikkelaars. Die kunnen nu voor het eerst aan de slag met een RISC-V-processor in een aantrekkelijke laptop, die helemaal vergelijkbaar is met traditionele x86-toestellen.

lees ook

ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd

De opkomst van ARM voor de pc, toont dat x86 niet meer alleenheerser is in het computerlandschap. RISC-V kan in theorie op dat momentum meesurfen, al speelt er meer dan hardware alleen. Een andere architectuur impliceert dat alle software ofwel geoptimaliseerd moet worden, ofwel geëmuleerd (zoals met Rosetta op Apple M-laptops). Op dit moment kan je zelfs geen Windows draaien op de Framework Laptop 13, aangezien dat besturingssysteem enkel voor x86 en ARM gebouwd is.

De Framework Laptop 13 met RISC-V-processor is nog niet algemeen beschikbaar. Je kan je wel inschrijven voor meer nieuws op de website van Framework zelf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home