Proximus stapt af van zijn 3G-netwerk tegen eind 2024

Ten voordele van 4G en 5G

proximus

Proximus schakelt zijn 3G-netwerk uit tegen eind 2024. Nieuwere netwerktechnologieën moeten het stokje volledig overnemen.

Proximus zet het spectrum voor 3G-diensten vanaf 2025 in voor modernere netwerktechnologieën. Volgens de telecomoperator blijft het 3G-verkeer dalen en is het interessanter om het spectrum in te zetten om de 4G-dienstverlening verder te versterken en de uitrol van 5G te versterken.

Bij de 5G-veiling eerder dit jaar, verwierf de telecomoperator de meeste spectrumrechten. Het haalde gemiddeld 20 procent meer spectrum binnen dan de concurrentie.

lees ook

Proximus, Telenet, Orange, Citymesh en NRB halen 5G-frequentie binnen

Apparaten vervangen

3G maakt vandaag minder dan twee procent van het totale dataverkeer uit, deelt Proximus mee in het persbericht. De meerderheid van dit dataverkeer blijkt bovendien nog eens gegenereerd te worden door toestellen die ook 4G ondersteunen en waarvoor het 3G-netwerk dus geen noodzakelijkheid is.

Alleen binnen de bedrijfscontext is het 3G-netwerk nog in gebruik voor verschillende data-applicaties en IoT-toepassingen. Proximus deelt mee dat deze apparaten dienen vervangen te worden.

Energie-efficiënter

Naast het blijvend dalende gebruik van het 3G-netwerk, wordt ook het energieverbruik aangehaald als argument. Modernere netwerktechnologieën zijn efficiënter en gezien de huidige energiecrisis is dat een doorslaggevende factor geweest volgens de telecomoperator.

Telenet houdt dezelfde planning aan voor de afbouw van 3G. De verouderde netwerktechnologie zal bij deze speler vanaf september 2024 uitgeschakeld worden. Orange is de laatste om het 3G-netwerk uit te faseren en plant te starten in 2025.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home