Telenet schakelt 3G uit vanaf september 2024

Telenet

Het einde van 3G-netwerken komt dichterbij. Om ruimte op het spectrum vrij te maken voor 5G zal Telenet 3G vanaf september 2024 uitfaseren.

Mobiele klanten van Telenet en dochtermerk Base zullen nog tot september 2024 kunnen bellen en surfen via 3G. Maar vanaf dan trekt de operator de stekker uit zijn 3G-netwerken. Telenet heeft de frequenties die 3G-signalen innemen op het spectrumpalet nodig om zijn 5G-diensten uit te kunnen bouwen.

Met de komst van eerst 4G- en nu ook 5G-technologie heeft 3G natuurlijk veel van zijn relevantie verloren. Volgens Telenet maakt nog maar één procent van het mobiele klantenbestand gebruik van 3G als voornaamste bron van mobiel internet. 4G en 5G vragen echter veel meer bandbreedte. Om zijn 4G-diensten te verbeteren en binnenkort ook 5G op grote schaal te kunnen uitrollen, moet 3G plaats ruimen.

De uitfasering van 3G zal wel stapsgewijs gebeuren. Klanten worden persoonlijk op de hoogte gebracht van wijzigingen in hun netwerk en Telenet en Base zullen ook via hun websites regelmatig communiceren over de ‘3G-switch’. Wie geen 4G- of 5G-compatibel toestel heeft, kan tot 2027 nog gebruik maken van 2G-netwerken.

Orange schakelt 3G uit in 2025

Telenet is lang niet de enige operator die afscheid wil nemen van 3G. Orange kondigde de uitfasering in februari al aan, al zal Orange pas in 2025 daarmee starten. Ook Orange moet extra plaats vrijmaken op het spectrum voor hun 5G-aanbod. Proximus zet er voorlopig nog geen datum uit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home