Orange stopt met zijn 3G- en 2G-netwerk tegen 2030

5G antenne

Orange start met de uitfasering van zijn 3G-netwerk in België vanaf 2025, daarna volgt het 2G-netwerk. Tussen 2028 en 2030 worden beide technologieën definitief uitgeschakeld.

Op Mobile World Congress, de telecombeurs in Barcelona, meldt Orange dat het werkt aan een afschakelplan voor zijn 2G- en 3G-netwerken. Volgens de provider is dat nodig voor de omgeving (lager energieverbruik) en om risico’s op hacken te mitigeren.

Via Telecoms zegt Laurent Leboucher, SVP van Orange Innovation, dat de afschakeling nodig is. “We willen klanten richting nieuwe technologieën duwen en tegelijk ook ons netwerk vereenvoudigen. Er is enerzijds het kostenaspect, maar we willen ook duurzamer zijn. 4G en 5G werken efficiënter op vlak van energieverbruik.”

In alle Europese landen waar Orange actief is, start het al vanaf 2025 met de uitfasering van het 3G-netwerk. Enkel in Frankrijk start het eerst met het 2G-netwerk, omdat het 3G-netwerk nog heel sterk is bij onze zuiderburen. “De tweede stap gebeurt tussen 2028 en 2030 wanneer we de twee technologieën definitief uitschakelen over heel Europa”, zegt Leboucher.

Hulp bij huidige IoT-projecten

Vandaag gebruiken tal van IoT-projecten nog het 2G- en 3G-netwerk. Leboucher benadrukt dat Orange samen met zijn klanten gaat bekijken hoe men kan overstappen naar nieuwe oplossingen. “Die hulp is een belangrijk onderdeel van het plan. Zeker in Frankrijk volgen we het kort op omdat we daar eerst met het 2G-netwerk starten.”

Het uitschakelen van oude netwerken is een logische evolutie, maar zorgt vaak ook voor problemen. Orange trekt echter heel sterk de duurzame kaart omdat het tegen 2040 CO2-neutraal wil zijn. Duurzaamheid is een belangrijke tendens op MWC en wordt vandaag meer dan ooit uitgespeeld als een troefkaart.

lees ook

Orange opent 5G-netwerk voor alle klanten met een abonnement

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home