Proximus, Telenet, Orange, Citymesh en NRB halen 5G-frequentie binnen

5G antenne

Proximus haalt het meeste spectrum binnen terwijl Citymesh zich profileert als vierde mobiele operator in België met nieuw verworven frequentiebanden.

Sneller dan verwacht is de 5G-veiling afgerond in België. In totaal bracht de veiling 1,2 miljard euro op, meer dan de instapprijs van 800 miljoen euro waarmee rekening werd gehouden. De totale opbrengst van de 5G-veiling zal pas duidelijk worden wanneer de laatste biedprocedure voorbij is. De 1.400 MHz-band voor extra 5G-capaciteit moet immers nog onder de hamer later dit jaar.

Zowel Proximus, Telenet, Orange als Citymesh hebben zich voor het totale pakket gemeld, inclusief 2G,- 3G- en 4G-spectrum. Het gaat om de volgende frequentiebanden: 900 MHz, 1.800 Mhz, 2.100 MHz, 700 MHz en 3.600 MHz. NRB had enkel interesse in het 5G-pakket en heeft enkel spectrum verworven binnen de 3.600 MHz-frequentieband. Eerder dit jaar werden de vijf mobiele operatoren al goedgekeurd door het BIPT.

Proximus

Proximus haalt de meeste spectrumrechten binnen en betaalt 491 miljoen euro. Het haalde gemiddeld 20 procent meer spectrum binnen dan de concurrentie.

Guillaume Boutin: “We hebben een belangrijk spectrumpakket verworven voor de volgende 20 jaar dat ons in staat stelt een substantieel verschil te maken in netwerkkwaliteit en ons toelaat toonaangevend te blijven op het vlak van mobiele ervaring in België .”

“Daarnaast zal het pas verworven spectrum in de 700 en 3600 MHz-banden het eindelijk mogelijk maken om de voordelen van 5G aan de hele Belgische bevolking aan te bieden”

Orange

Telecomprovider Orange volgt op de tweede plaats met een gespendeerd budget van 322 miljoen euro. Het haalde het maximum van de nieuwe 5G-frequentiebanden binnen, wat belangrijk was voor de provider.

Om de efficiëntie van zijn spectrumgebruik verder te optimaliseren, zal Orange Belgium ook beginnen met het uitfaseren van de 3G-technologie op zijn netwerk vanaf medio 2023. In 2025 stopt het dan definitief met 3G. De 2G-technologie van Orange Belgium wordt voortgezet tot eind 2028. Orange Belgium garandeert de continuïteit van zijn 4G-technologie.

Xavier Pichon, CEO van Orange Belgium: ” 4G- en 5G-technologieën bieden een ongeëvenaarde klantenervaring op het vlak van spraakkwaliteit, dataprestaties, CO2-emissiereductie, IoT-mogelijkheden en binnenkort ook in termen van 5G-dekking. Als telecomoperator van de volgende generatie maken we van deze gelegenheid gebruik om ons netwerkbeheer te optimaliseren.”

“We laten het netwerk evolueren naar veiligere, veerkrachtigere, energie-efficiëntere en modernere technologieën, namelijk 4G en 5G, die nu in de meeste Europese landen operationeel zijn. Zo blijven we trouw aan onze prioriteit: de klantervaring.”

Telenet

Telenet verwerft voor 264,3 miljoen euro spectrumrechten over alle beschikbare frequentiebanden. Enerzijds zal de vernieuwing van het bestaande spectrum de continuïteit van de dienstverlening voor de bestaande netwerken verzekeren volgens de telecomprovider. Anderzijds zal Telenet met de in het 700 MHz en 3500 MHz frequentiebanden verkregen spectrum haar 5G-netwerk kunnen uitbreiden.

John Porter, CEO bij Telenet: “Ik ben erg tevreden met het resultaat van deze spectrumveiling. We hebben maar liefst 200 MHz aan spectrum kunnen verwerven tegen een zeer scherpe prijs. Dit resultaat is een belangrijke mijlpaal in het 5G verhaal.”

“Dankzij de nieuwe verworven frequenties beginnen wij aan een nieuwe fase van de uitbreiding van ons 5G netwerk. Dit zal leiden tot hogere snelheden, een grotere capaciteit, kortere reactietijden en meer stabiliteit voor zowel particulieren als bedrijven op het volledige Belgische grondgebied”.

Citymesh en Digi

Dat Citymesh de vierde nationale telecomspeler is geworden, is geen verrassing. Dat het samenwerkt met het Roemeense Digi Communications is wel opvallend. Citymesh focust zich op de B2B-markt terwijl Digi de consumentenmarkt in België zal betreden. In totaal legt het duo 114,32 miljoen euro op tafel voor de spectrumrechten in alle beschikbare frequentiebanden.

Digi is vandaag al actief als telecomprovider in Roemenië, Spanje, Italië en Portugal. Meer details over de ambities van Digi worden later dit jaar bekend gemaakt.

“De joint venture tussen Citymesh en Digi heeft als doel om het meest performante 4G/5G-netwerk in België uit te bouwen omdat we met een wit vel papier kunnen starten”, aldus Mitch De Geest, CEO bij Citymesh. “We hebben de opportuniteit om vanaf de start voordeel te halen uit de technologische innovaties van 5G om de uitrol optimaal in te plannen.”

NRB

De enige die nog niet officieel heeft gereageerd, is NRB. Zij hadden enkel interesse in de 3.600 MHz 5G-frequentieband voor hun zakelijke ambities. Het bedrijf betaalt 11 miljoen euro voor een spectrum van 20 MHz, beduidend minder dan de 50 MHz van Citymesh en de 100 MHz van de drie andere providers.

NRB is een leverancier in IT-diensten en telt zo’n 3.200 werknemers. Ethias is voor 68 procent eigenaar van het Waalse bedrijf.

Update 21/06 13u: Pascal Laffineur, CEO van NRB, verklaart de intenties van hun strategische beslissing om enkel voor het 5G-spectrum te kiezen. “NRB wil geen abonnementen verkopen aan particulieren. Onze business is B2B, daarvoor willen we het verkregen spectrum gebruiken. We weten dat 5G heel snel belangrijk zal worden om bedrijven en de publieke sector competitief en efficiënt te bedienen.” Op 24 juni opent NRB een ‘5G Innovation Lab’ in Hauts-Sarts bij Luik om professionals te tonen wat allemaal potentiële 5G-use cases zijn.

lees ook

5G-netwerk-as-a-Service van AWS botst tegen Belgische licentievoorwaarden

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home