OVH-datacenter in Frankrijk mogelijks door waterlek in omvormer in lichterlaaie

ovhcloud

Een afgerond onderzoek van het Franse BEA-RI wijst voorzichtig een storing in een omvormer aan als oorzaak van de brand in het OVH-datacenter. Het gaat over de brand in de datacenters van OVHcloud in Straatburg, Frankrijk, die vorig jaar ontstond.

Vorig jaar brak er brand uit in SBG2, die site werd volledig vernield terwijl SBG1 deels schade opliep. Initieel kon SBG1 opnieuw opstarten, maar na een tweede kleine brand kon ook die site worden afgeschreven. 

Rapport van brandweer grotendeels bevestigd

Het Franstalige rapport hieromtrent bevat voor het overgrote deel geen verrassingen. Dat komt doordat het rapport veel gelijkenissen vertoont met het rapport van de brandweer van Bas-Rhin, dat in maart gepubliceerd werd.

Het eerder verschenen rapport was scherp voor de constructie van het datacenter, waarin het platfond bijvoorbeeld volledig uit hout vervaardigd bleek. Verder hekelde de brandweer de twee binnenplaatsen waarin het vuur zich omhoog kon werken en dus ‘brandschoorstenen’ ontstonden. Andere veelzeggende passages uit het rapport duiden op het ontbreken van een automatisch brandblussysteem en ook een elektrisch afsluitmechanisme was niet aanwezig.

Kortsluiting misschien de oorzaak

BEA-RI voegde hier nog een mogelijke oorzaak van de brand aan toe: een waterlek in een omvormer. “De aanwezigheid van een vloeistof of vocht in een elektrisch apparaat kan een interne kortsluiting veroorzaken die aan de basis kan liggen van de waargenomen schade.” Het rapport is wel voorzichtig in de formulering en duidt erop dat de oorzaak van de brand niet definitief is vastgesteld.

“Het is moeilijk te zeggen wat de bedrijfsmodus van de elektriciteitsruimtes was toen de storing optrad”, staat in het rapport. “BEA-RI vroeg OVH om de bedrijfsparameters van de omvormers (spanning en intensiteit, werkingsmodus, enz.) op het moment van de storing van de apparatuur te verkrijgen.” OVH had deze informatie alleen niet tot zijn beschikking.

Volgens OVHcloud

De oorzaak van de brand schrijft OVHcloud zelf toe aan een UPS die kort voor de brand een onderhoudsbeurt kreeg. Uit de analyse van de brandweer via thermische camera’s bleek dat twee continu draaiende UPS-systemen (noodstroomvoeding) aan de basis zouden liggen van de brand in site SBG2.

Daarover zegt het rapport: “Zowel het videobewakingssysteem als de bewaking van de brandcentrale van de site tonen aan dat er een elektrische storing is opgetreden op het niveau van de UPS2 en op het niveau van de aangesloten batterijen. De UPS en de bijbehorende batterijen bevonden zich niet in dezelfde ruimte.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home