Nieuwe opensource-tool AWS tovert on-premises-software om naar SaaS

cloud aws

AWS kondigt een nieuwe tool genaamd AWS SaaS Boost aan. De tool is bedoeld om organisaties te helpen bij het transformeren van hun on-premises-software naar cloud based Software-as-a-Service. 

AWS SaaS Boost biedt de tools die nodig zijn om een applicatie te veranderen naar een versie waarvoor gebruikers zich kunnen inschrijven. Het wordt vervolgens mogelijk om de app met meerdere personen tegelijk te gebruiken in een cloudomgeving. 

De nieuwe tool is opensource, maar is ondanks dat wel degelijk bedoeld om organisaties aan te sporen hun applicaties naar het AWS-systeem te verhuizen. Binnen dat systeem is het vervolgens mogelijk om gebruik te maken van verschillende AWS-diensten, zoals AWS CloudFormation, AWS Identity and Access Management, Amazon Route 53 en AWS Lambda. Het is echter ook mogelijk om alternatieve diensten te gebruiken, als je dat graag zou willen. 

Win-winsituatie voor AWS en zijn gebruikers

Door de tool opensource te maken, geeft AWS bedrijven die een dergelijke dienst nodig hebben toegang tot de broncode. Organisaties kunnen vervolgens bijdragen aan het project door het basisproduct uit te breiden en terug te geven aan de community. 

Zo ontstaat een win-winsituatie. Gebruikers krijgen flexibiliteit en het voordeel van een community achter de tool. AWS krijgt een community die bijdraagt aan de tool en deze na verloop van tijd verbetert. 

“Ons doel met AWS SaaS Boost is om software van geweldige kwaliteit te krijgen, gebaseerd op jarenlange ervaring van zoveel mogelijk ontwikkelaars en bedrijven”, schrijft Amazon’s Adrian de Luca in een blogartikel waarin hij de bedoeling achter het opensource maken van SaaS Boost uitlegt. 

“Doordat SaaS Boost opensource-software is, kan iedereen helpen het te verbeteren. Via een community aan bouwers hopen we sneller nieuwe functies te ontwikkelen en deze te integreren met een ruim assortiment aan SaaS-software. We willen een kwalitatieve oplossing bieden voor onze klanten, ongeacht de grootte of locatie van het bedrijf”, aldus de Luca. 

Ingewikkelde relatie met opensource

De aankondiging van AWS SaaS Boost komt slechts een paar weken nadat AWS zijn DeepRacer software opensource maakte. De software wordt gebruikt voor het aansturen van mini raceauto’s op basis van machine learning. 

Ondanks de recente aankondigingen waarin AWS zijn software opensource beschikbaar maakt, heeft AWS een complexe relatie met opensource. Dat komt onder meer doordat bedrijven als MongoDB, Elastic en CockroachDB hun opensource-licenties hebben aangepast. Hierdoor was het voor AWS niet langer mogelijk om een eigen hosted versie te maken van deze software-pakketten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home