AWS geeft Lambda ondersteuning voor serverless containers

AWS geeft de functionaliteit van Lambda een flinke boost. Per direct ondersteunt het serverless-platform ook containers, wat de adoptie een stevige boost moet geven.

Lambda krijgt ondersteuning voor containers. Cloudreus AWS lanceerde Lambda in 2014 als een platform voor serverless computing. Ter opfrissing: serverless-computing gebeurt wel degelijk op servers, maar het betaalmodel is erg flexibel. Wie serverless-workloads draait betaalt enkel voor de exacte resources die de workloads op een gegeven moment consumeren.

lees ook

Serverless computing: wanneer is het slim en wanneer niet?

Niet alleen de betaling is flexibel, ook de schaalbaarheid. Via Lambda programmeer je workloads in zogenaamde serverless-functies. AWS geeft die Lambda-functies te allen tijde precies zoveel rekenkracht als ze nodig hebben. Is de vraag plots heel groot (bijvoorbeeld wanneer een heel bedrijf ’s ochtends inlogt op een applicatie), dan krijgt de functie meteen de capaciteit om daaraan tegemoet te komen. Wanneer dezelfde serverless-app niet meer gebruikt wordt na de middag, verbruikt die geen systeembronnen meer.

Containers in Lambda

Tot voor kort moesten organisaties hun serverless-toepassingen speciaal voor Lambda schrijven. De serverless-functies werken goed, maar zijn beperkend voor bedrijven die al op een andere manier werken. Vooral containers springen daarbij in het oog.

Containers zijn eveneens schaalbaar en in theorie geschikt om in een serverless-context uit te rollen, maar het zijn geen Lambda-functies. AWS werkt die hindernis weg door Lamda te voorzien van containerondersteuning. Op de digitale editie van de Re:Invent-conferentie geeft de cloudgigant aan dat de ondersteuning per direct breed beschikbaar is.

lees ook

Serverless: de voor- en nadelen volgens specialisten

Lambda werkt met Docker of Open Container Initiative-containers. Om de ondersteuning van de containers te garanderen, voorziet AWS voortaan tot 10 GB aan geheugen per serverless-functie. Gebruikers gaan aan de slag met een consistente toolset voor klassieke Lambda-functies en containers in Lambda en ook het betaalmodel loopt gelijk. Tot slot geeft AWS aan dat je Lambda-functies bovenop containers kan bouwen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home