‘Lenovo had geen interesse om HPC-specialist Cray te kopen’

cray el capitan

HPE heeft eind 2019 de overname van Cray gefinaliseerd om zijn voetafdruk binnen de HPC-markt te versterken. Binnen de HPC-markt zijn er met Atos, Dell, IBM en Lenovo een aantal partijen die potentieel ook Cray wilden inlijven.

Cray werd eind september 2019 door HPE overgenomen voor 1,4 miljard dollar. Voor HPE was het een win-winsituatie omdat het met Cray heel wat technische expertise in huis haalde wat betreft HPC-installaties (High Performance Computing).

Wie naar de Top 500-lijst kijkt van krachtigste supercomputers, ziet Lenovo domineren met 34,6 procent. HPE volgde pas op de vierde plaats met 8 procent, maar klimt met de overname van Cray naar de tweede plaats met 15,8 procent.

Cray is pas de zevende grootste speler in de algemene HPC-markt, met een marktaandeel van 2,3 procent. HPE is marktleider met 34,8 procent, gevolgd door Dell (20,8 procent) en IBM (7,1 procent). De totale HPC-servermarkt was vorig jaar net geen 14 miljard dollar waard.

Interessante technologie

In een gesprek met Rick Koopman, EMEA Technical Lead HPC bij Lenovo, laat hij uitschijnen dat de verkoop van Cray al langer boven de markt hing. “Ik ben van mening dat een overname van Cray door Lenovo niet goed aan zou sluiten op Lenovo i.v.m een te specifieke en beperkte markt.”

Koopman benadrukt wel dat Cray interessante technologie opties in huis heeft, die hij graag ook zijn portfolio zou hebben. “Zij hebben bijvoorbeeld interessante technologie om op een relatief eenvoudige manier verschillende types compute blades te kunnen gebruiken. Ze delen dezelfde high-level architectuur. Binnen een rack kan je een ander type node erin schuiven.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home