Intel stelt lancering Sapphire Rapids serverchips opnieuw uit en geeft AMD vrij spel

Intel 12th gen core alder lake cpu (1)

De langverwachte nieuwe Intel Xeon Scalable-chips (Saphire Rapids codenaam) wordt opnieuw uitgesteld en is later in 2023 breed beschikbaar voor klanten.

Intel moet de kelk tot op de bodem ledigen met zijn nieuwe Xeon Scalable CPU’s. Onder codenaam Sapphire Rapids worden de chips opnieuw uitgesteld, deze keer naar begin 2023 voor de officiële lancering. Als de trend van recente lanceringen wordt gevolgd met een lange periode tussen lancering en brede beschikbaarheid, zou de chip pas in de tweede jaarhelft van 2023 algemeen beschikbaar zijn.

Voorlopig laat Intel niet in zijn kaarten kijken wat betreft algemene beschikbaarheid. Het enige wat het nu officieel meedeelt, is januari 2023 als lanceringsevent. Vanaf dan zijn de chips commercieel beschikbaar, maar daarom niet direct leverbaar.

Sapphire Rapids voelt aan als de processie van Ehternach. Origineel zouden de chips in 2021 het daglicht zien met algemene beschikbaarheid eind 2021 naar alle klanten. In juni 2021 werd de lancering en beschikbaarheid verschoven naar Q1 en Q2 2022. Een jaar later in juni 2022 volgde opnieuw een verschuiving naar ‘later dit jaar’. Nu lijkt Intel een definitieve periode vast te leggen met januari 2023 als lanceringsevent. Rond de algemene beschikbaarheid spuit de chipgigant nog mist.

AMD krijgt extra voorsprong

AMD spint garen bij de talrijke vertragingen rond Sapphire Rapids. De nieuwe Epyc-serverchip, codenaam Genoa, zou later deze maand algemeen beschikbaar moeten zijn voor alle klanten. De chip ondersteunt als eerste DDR5-geheugen, PCIe 5.0-connectiviteit en Compute Express Link 1.1, wat een forse prestatieboost moet leveren. Oorspronkelijk had Intel die primeur gehad met Sapphire Rapids.

Bij AMD zien ze heel wat opportuniteiten om marktaandeel af te snoepen. Naar verwachting zou het 18 procent van de markt in handen kunnen hebben tegen 2024.

Ponte Vecchio GPU

Het uitstel van Sapphire Rapids heeft onrechtstreeks ook een impact op Ponte Vecchio, de eerste volwaardige datacenter-GPU uit de stal van Intel. De officiële onthulling vond vorig jaar al plaats, maar de GPU blijft voorlopig MIA.

Om het maximale uit Ponte Vecchio te halen, heeft de chip PCI Express 5.0 nodig. Vandaag ondersteunt enkel AMD Epic Genoa de nieuwe standaard als CPU. Aan de GPU-kant heeft Nvidia de primeur te pakken met de nieuwe H100-chip.

lees ook

Intel stopte al 2,1 miljard dollar in GPU-ontwikkeling sinds 2021: nu stoppen of doorgaan?

Als Ponte Vecchio nog lang wordt uitgesteld, zal de levensduur van de GPU behoorlijk kort zijn. Zijn opvolger klopt namelijk al op de deur onder de noemer Rialto Bridge. Die wordt vanaf volgend jaar al voorzichtig gesampled, vereist waterkoeling en heeft een TDP van 800 watt per module.

Minstens één klant wacht alvast (on)geduldig tot Ponte Vecchio klaar is: het Department of Energy’s Argonne National Laboratory. Die wil de chips gebruiken in zijn Aurora exascale supercomputer. In tussentijd vertrouwt het op AMD en Nvidia met een alternatief systeem.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home