‘AMD Epyc gaat 18 procent servermarkt pakken, aandeel ARM verdrievoudigd’

Volgens onderzoek van Digitimes zal het marktaandeel van AMD in 2024 tot 18 procent stijgen in de servermarkt. De dominantie van Intel brokkelt echter nog sneller af dankzij de opkomst van ARM.

Digitimes verwacht dat AMD’s marktaandeel in de servermarkt de komende jaren blijft toenemen. Onderzoek suggereert dat de concurrent van Intel tegen 2024 wel eens 18 procent van de koek in handen kan hebben. Volgend jaar zou het al om 16,3 procent gaan. Dat is een knappe groei: in 2020 moest AMD zich nog tevreden stellen met een marktaandeel van 10,1 procent.

De stijgende cijfers tonen het functioneren van de markt aan. Intel was lang heer en meester in de server met dank aan zijn Xeon-line-up en een quasi-monopoliepositie. Sinds de introductie van de Zen-architectuur en Epyc in 2017 biedt AMD echter de beste prijs-kwaliteitsverhouding, en in steeds meer gevallen ook gewoon de hoogste prestaties. Hyperscalers maar ook gewone organisaties zien in AMD Epyc-servers interessanter geprijsde x86-alternatieven voor Intel.

Ook ARM

Maar wie zegt dat een server op x86 moet draaien? Steeds minder mensen, volgens hetzelfde onderzoek. In 2024 zouden servers met een ARM-processor onder de motorkap bijna tien procent van de markt uitmaken. In 2020 was dat nog drie procent. Het aandeel zou met andere woorden meer dan verdrievoudigen.

Die tractie komt opnieuw voor een deel, maar niet exclusief, van hyperscalers. Pas zagen we grote serverfabrikanten zoals HPE en Inspur nog servers lanceren met de ARM-gebaseerde Ampere Altra-processors aan boord. De ARM-architectuur is een stuk zuiniger dan x86 en het licentiemodel van Arm is meer open, wat aanspreekt. Vooral de verhouding tussen prestaties en het lage stroomverbruik zorgt echter voor interesse. Zowel gebruikers als uitbaters van datacenters voelen een overstap naar ARM op een positieve manier in hun portemonnee.

Ten koste van Intel

Al het gewonnen marktaandeel komt er ten kosten van Intel, dat zich op alle fronten belegerd ziet. Een gericht tegenoffensief laat bovendien op zich wachten. Letterlijk: Sapphire Rapids, dat een antwoord moet bieden op de recentste AMD Epyc-generatie, liep al zoveel vertraging op dat de lancering niet veel voor AMD Epyc Genoa zal plaatsvinden. Genoa wordt door TSMC op 5 nm gebakken, wat een superieur proces is vergeleken met Intel 7 voor Sapphire Rapids. Dat belooft niet veel goeds voor Intel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home