Micron introduceert DDR5-servergeheugen maar moet wachten op compatibele CPU’s

micron

Micron lanceert zijn DDR5-geheugen voor servers, maar compatibele servers zijn er nog niet. Zowel Intel als AMD moeten hun CPU’s met DDR5-ondersteuning nog op de wereld loslaten.

Wie gelooft er nog in de roadmaps van Intel? Micron, zo blijkt. De geheugenfabrikant laat de eerste DDR5 RAM-chips voor servers van de band rollen, maar geschikte toestellen bestaan nog niet.

De nieuwe Intel Xeon Scalable-processors zullen DDR5 ondersteunen, maar Intel kon zijn vooropgestelde planning voor de introductie van die processors niet halen. Eerst zou Sapphire Roads aan het einde van vorig jaar verschijnen, dan werd het begin dit jaar, en nu blijkt volumeproductie pas gepland voor het einde van dit jaar.

Iets om naar uit te kijken

De vertraging is rechtstreeks verantwoordelijk voor de ietwat vreemde aankondiging van Micron. Serverbouwers kunnen zich alvast verlekkeren op het geheugen, dat 1,87 keer meer bandbreedte moet bieden dan eerdere DDR4 3200-modules. Micron claimt dat het geheugen 1,5 keer sneller is. Het DDR5 RAM-geheugen zal aanvankelijk beschikbaar zijn met een maximale dichtheid van 64 GB.

Sneller geheugen zal datagevoelige workloads versnellen. Denk daarbij aan analytics of machine learning, waarbij grote datasets in het geheugen zitten. Dergelijke workloads zijn populairder dan ooit, waardoor de introductie van DDR5 in het datacenter een welkome zaak is.

Nu is het nog wachten op de processors. Zelfs wanneer Intel het opnieuw zou laten afweten, komt er een nut voor het nieuwe geheugen aan. AMD plant immers de lancering van zijn eigen nieuwe Epyc Genoa-serverprocessors voor het einde van het jaar en die zullen eveneens compatibel zijn met DDR5.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home