Nieuwe Amerikaanse supercomputer vertrouwt op AMD en Nvidia in afwachting van Intel

Nu de grote Intel-gebaseerde Aurora-supercomputer opnieuw met vertraging kampt, bestellen de VS een alternatief systeem gebaseerd op AMD en Nvidia bij HPE.

Het Amerikaanse Argonne National Laboratory heeft HPE gevraagd om Polaris te bouwen: een splinternieuwe GPU-gebaseerde supercomputer. Het systeem moet 44 petaFLOPS aan FP64-prestaties halen en komt zo in de top tien van krachtigste supercomputers ter wereld. Voor AI-gerelateerde workloads moet Polaris 1,4 exaFLOPS aan FP16-prestaties neerzetten. Nvidia stipt aan dat de HPC-installatie de grootste GPU-gebaseerde computer in zijn soort ter wereld wordt.

Specificaties

Polaris krijgt 560 nodes gebaseerd op AMD Epyc-chips mee. Iedere node wordt uitgerust met vier Nvidia A100-GPU’s, goed voor in totaal 2.240 exemplaren van Nvidia’s meest uit de kluiten gewassen chip onder de motorkap. Het geheel is gebaseerd op de Apollo Gen10 Plus-architectuur van HPE en moet begin volgend jaar live gaan.

Polaris wordt een testsysteem waarop onderzoekers leren om met de GPU-centrische architectuur om te gaan. Hoewel de krachtige computer meer dan voldoende pk’s biedt om een flinke meerwaarde op zichzelf te bieden, vervult Polaris de rol van overgangsmachine. Argonne wacht immers vol spanning op de Aurora-supercomputer, die intussen al meerdere malen werd uitgesteld.

Aurora

Aurora wordt eveneens door HPE gebouwd maar is een Intel-gebaseerd systeem. De oplevering loopt echter flink wat vertraging op. Aanvankelijk zou Aurora Xeon Phi-accelerators gebruiken, maar die chips werden intussen afgevoerd. Een veel krachtiger alternatief voor Aurora staat nu in de stellingen, gebaseerd op de Saphire Rapids Xeon Scalable-processors van Intel en de Xeon Xe Ponte Vecchio-GPU’s. Beide componenten zullen dit jaar niet beschikbaar komen. Wanneer Aurora wel klaar is, zal de supercomputer Polaris flink overtreffen. Aurora wordt immers een exascale-systeem met een exaFLOPS aan FP64-rekenkracht.

In afwachting zullen de onderzoekers van het Argonne National Laboratory dus aan de slag kunnen met Polaris. Hoewel dat systeem pas besteld is, zal het ruim voor Aurora klaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.