AMD barst van vertrouwen met lancering Instinct MI200-accelerators

AMD lanceert de Instinct MI200-familie van accelerators. De chips, met de MI250X als vlaggenschip, dingen naar de kroon van de Nvidia A100-GPU.

AMD introduceert de Instinct MI200-reels van accelerators. De chips zijn bedoeld voor high-end servers en HPC-installaties. Ze moeten HPC-workloads drastisch versnellen en zouden de capaciteiten van de Nvidia A100 overtreffen.

De accelerators zijn gebaseerd op de CDNA2-architectuur:  de tweede versie van AMD’s afgeleide GPU-architectuur gericht op compute-workloads. Het hart van de nieuwe GPU is de MI200 Graphics Compute Die of GCD. De GCD bestaat uit 29 miljard transistors en wordt gebakken op de N7-node van TSMC. N7 is een nieuwe en verbeterde versie van de 7 nm-node die meer EUV-technologie incorporeert. Iedere GDC bestaat uit 112 compute units, verdeeld over vier compute engines. Verder krijgt de chip vier HBM2E geheugencontrollers. Het geheel hangt aan elkaar met acht Infinity Fabric-links.

Chiplets

AMD kiest voor een design gebaseerd op chiplets. Dat betekent dat een accelerator niet één maar twee GCD’s bevat. De twee GPU’s zijn verbonden via vier infinity fabric-links, maar functioneren verder onafhankelijk van elkaar. Een enkele chip is zo meer dan de som van de twee GCD’s, al is een enkele chip met dubbel zo veel pk’s in theorie efficiënter dan dit model.

In de Intinct MI200-reeks lanceert AMD drie accelerators: de MI210 is het basismodel waarover AMD verder weinig verklapt. De focus ligt op de MI250 en de MI250X. De MI250X is het vlaggenschip met alle functies van de GCD’s aanwezig. Met een boostkloksnelheid van 1,7 GHz levert de chip 47,9 TFLOPS aan FP32-rekenkracht. Daarmee moet de nieuwe accelerator dubbel zo krachtig zijn dan zijn voorganger MI100. De MI250 heeft minder infinity fabric-links en bevat slechts 208 compute units.

Benchmarks

AMD heeft hoge verwachtingen van zijn nieuwe accelerators en steekt dat niet onder stoelen of banken. De fabrikant publiceert daarom gedetailleerde benchmarks die aantonen dat de MI250X een stuk krachtiger is dan de Nvidia A100: de voornaamste concurrent. In HPC-workloads lijkt AMD’s accelerator inderdaad consistent sneller. Specifieke AI-workloads testte AMD niet. Het hoeft niet te verwonderen dat de Instinct-accelerators Nvidia’s chip aftroeven, aangezien die intussen anderhalf jaar oud is. De gepubliceerde cijfers tonen desalniettemin aan hoeveel vertrouwen AMD in zijn nieuw product heeft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home