Intel ligt voor op schema voor 20 Angström-proces

Intel

Ongehoord nieuws van Intel: de processorboer geeft aan dat de ontwikkeling van het 20 Angström-productieproces sneller gaat van verwacht. Begin 2024 zou risicoproductie al starten.

Voor actuele productieprocessen lukt het Intel niet zo goed om op schema te blijven, maar de toekomst moet beterschap brengen. De chipbakker komt met goed nieuws over zijn 20 Angström-proces. De ontwikkeling daarvan zou voorzitten op schema. In de eerste helft van 2024 al verwacht Intel nu om risicoproductie op te starten op het fijne bakproces.

2 nm

20 Angström komt overeen met 2 nm en wordt de eenheid van voorkeur wanneer bakprocedés onder die grens vallen. Zoals we eerder uitgebreid uitlegden, zorgt een fijner en nauwkeuriger productieproces ervoor dat transistors kleiner zijn, minder verbruiken, minder warmte opwekken en dichter op elkaar passen.

Het productieproces heeft dus een rechtstreekse impact op de prestaties, het verbruik, de efficiëntie en de complexiteit van een processor. In een concurrentiestrijd zoals die tussen Intel en AMD is toegang tot de nieuwste en fijnste bakprocessen essentieel om een functionele voorsprong te verkrijgen.

Actuele vertragingen

Eer het 20A-proces zijn strepen kan verdienen, heeft Intel nog wel wat werk. Vandaag is Intel 7 de norm (het vroegere 10 nm, overeenkomstig met TSMC 7 nm). Datacenterchip Sapphire Rapids is in volumeproductie op dat proces, al wachten we nog steeds op de officiële aankondiging.

lees ook

Van nanometertransistors naar ångström: Imec laat de wet van Moore niet sterven

Intel geeft aan dat er ook al Meteor Lake-chips van de band rollen. Die maken gebruik van Intel 4 (4 nm)-technologie. Dat proces is klaarblijkelijk in risicoproductie. Dat impliceert dat Intel richting volumeproductie werkt, maar de yields voorlopig nog niet hoog genoeg zijn. Tegen de tweede helft van 2023 moet Intel 3 klaar zijn voor Granite Rapids en Sierra Forest: twee nieuwe datacenterchips. Arrow Lake zal dan in 2024 in risicoproductie gaan op Intel 20A.

Dat klinkt veelbelovend, al heeft Intel intussen wel wat gezag verloren wanneer het op voorspellingen en roadmaps aankomt. Eerst zien, dan geloven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home