Eindelijk is daar de Intel datacenter-GPU: 52 TFLOPS en 128 GB HBM2e

Codenaam Ponte Vecchio gaat voortaan door het leven als Intel Data Center GPU Max Series. Een hele mond vol voor een ambitieuze eerste stap richting concurrentie met AMD en Nvidia.

Naast de aankondiging van Intel Xeon Max (voordien bekend als codenaam Sapphire Rapids) kondigt de chipgigant ook zijn nieuwe GPU’s aan. Voordien bekend als Ponte Vecchio krijgt de nieuwe line-up de weinig sexy naam ‘Intel Data Center GPU Max Series’.

Het lanceert drie varianten:

  • Max Series 1100 GPU: Een PCIe-kaart met 56 Xe-kernen, 48 GB HBM2e-geheugen en een TDP van 300 watt. Je kan meerdere kaarten aan elkaar koppelen via Intel Xe Link.
  • Max Series 1350 GPU: Een 450 watt OAM-module met 112 XE-kernen en 96 GB HBM-geheugen.
  • Max Series 1550 GPU: De topkaart met 128 Xe-kernen en 128 GB HBM-geheugen in een OAM-module. De TDP ligt op 600 watt.

Je kan tot acht OAM-modules met elkaar koppelen voor maximale prestaties.

De drie chips hebben een frankenstein-pakket van chiplets die bestaan uit Intel 7-chips en TSMC N5 en N7. Alles wordt verbonden via EMIB en Foveros.

Vergelijking met Nvidia A100

Geen aankondiging zonder benchmarks en specifieke geselecteerde cijfers om de chip optimaal te presenteren. Binnen OpenMC (Monte Carlo voor HPC) en miniBUDE claimt Intel dat een OAM-module dubbel zo snel presteert dan de Nvidia A100. Dat de fabrikant de nieuwe en veel krachtigere Nvidia H100-chip negeert, spreekt boekdelen.

In andere benchmarkvoorbeelden blijft Intel de vergelijking maken met de Nvidia A100-chip. Het spreekt over een gemiddelde snelheidsboost van 1,5x binnen ExaSMR (virtualisatiebenchmark) en zelfs 2,4x beter binnen Riskfuel (realtime risicoberekeningen)

Volgens Intel worden de eerste GPU’s op dit ogenblik al geleverd. Minstens één klant heeft ongeduldig moeten wachten tot de nieuwe GPU’s klaar waren: het Department of Energy’s Argonne National Laboratory. Die gebruikt de chips in zijn Aurora exascale supercomputer. In tussentijd vertrouwt het op AMD en Nvidia met een alternatief systeem.

Wanneer de Intel Max GPU’s breed beschikbaar zullen zijn, is voorlopig nog niet bekend.

Intel Rialto Bridge

Afsluiten deed Intel met een blik op de toekomst met Rialto Bridge, de opvolger van Ponte Vecchio. Die krijgt een maximale TDP van 800 watt en tot 160 Xe-kernen in een nieuwe OAM v2-module.

De grootste verandering schuilt in de herverdeling van de dies. Waar Ponte Vecchio werkt met 16 dies van telkens 8 Xe-kernen (128 kernen, 16.384 ALU’s), kiest Rialto Bridge voor 8 dies van telkens 20 Xe-kernen (160 kernen, 20.480 ALU’s). Puur wat betreft hardware zou Rialto Bridge minimaal een prestatieboost van 25 procent moeten geven vergeleken met de huidige Max Series GPU’s. Intel geeft zichzelf nog geen deadline wanneer de nieuwe GPU officieel wordt aangekondigd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home