Intel lanceert met Xeon Max de eerste x86-CPU met HBM-geheugen

Na jaren uitstel lijkt Intel eindelijk klaar om codenaam Sapphire Rapids officieel te lanceren. Onder de noemer Intel Xeon Max verschijnt de datacenterchip in 2023 op de markt.

Na een korte presentatie een jaar geleden onthult Intel eindelijk een lanceringsdatum en officiële naam voor Sapphire Rapids: Intel Xeon Max. In 2023 moet de chip breed beschikbaar zijn. Een specifiekere tijdlijn deelt Intel voorlopig niet.

De chip is ’s werelds eerste x86 CPU die HBM-geheugen ondersteunt. Elke chip bevat maximaal 64 GB HBM2e in vier clusters van 16 GB, goed voor 1 TB/s aan bandbreedte en meer dan 1 GB per kern. Het platform biedt flexibiliteit om in verschillende HBM- en DDR-geheugenconfiguraties te werken.

Op de Intel Xeon Max-chip is er ruimte voor 56 P-kernen (112 threads). De chip bestaat uit vier tegels binnen een chiplet-design met een multi-die interconnect (EMIB). Het platform ondersteunt PCIe 5.0 en CXL 1.1 I/O. Deze krachtige datacenterchip heeft een TDP van 350 watt.

Vergelijkende benchmarks

Over 18 benchmarks scoort de nieuwe Intel Xeon Max-chip gemiddeld 2,3x beter dan de huidige Intel Xeon 8380, beide in dualsocket-configuruatie. Vergeleken met de AMD Epyc 7773X presteert de chip gemiddeld 2,1x keer sneller. Het spreekt voor zich dat we zulke vergelijkingen best met een korrel zout nemen omdat Intel uiteraard de nieuwe Xeon Max-chip wil promoten.

De timing van deze aankondiging is niet toevallig. Deze avond kondigt AMD zijn nieuwe datacenterchip aan onder codenaam Genoa. Had Intel later deze aankondiging gedaan, dan moeten er vergelijkingen met Epyc Genoa op tafel liggen. Door de presentatie nu te doen, vermijdt het een rechtstreekse confrontatie in zijn officiële lancering. AMD kan die daarentegen deze avond wel aangaan. Afwachten of die ook HBM ondersteunt, anders heeft Intel daar een belangrijke troefkaart in situaties waar geheugenbandbreedte belangrijk is.

Minstens één klant heeft ongeduldig moeten wachten tot Intel Xeon Max klaar was: het Department of Energy’s Argonne National Laboratory. Die gebruikt de chips in zijn Aurora exascale supercomputer. In tussentijd vertrouwt het op AMD en Nvidia met een alternatief systeem.

Hobbelig traject

Onder codenaam Sapphire Rapids heeft de Intel Xeon Max-chip er een hobbelig parcours op zitten. Origineel zouden de chips in 2021 het daglicht zien met algemene beschikbaarheid eind 2021 naar alle klanten. In juni 2021 werd de lancering en beschikbaarheid verschoven naar Q1 en Q2 2022. Een jaar later in juni 2022 volgde opnieuw een verschuiving naar ‘later dit jaar’.

Nu is de officiële lancering eindelijk een feit. De chips worden vandaag al beschikbaar gesteld binnen bepaalde projecten zoals de Aurora exascale supercomputer. Algemene beschikbaarheid van de chip staat gepland voor 2023. Samen met de aangekondigde datacenter-GPU’s, vroeger bekend onder codenaam Ponte Vecchio, lijkt Intel volgend jaar eindelijk klaar om AMD het vuur aan de schenen te leggen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home