Intel heeft met Gaudi 2 een sterk AI-alternatief voor Nvidia H100 in huis

Intel Gaudi 2

Nieuwe MLPerf-benchmarks plaatsen Intel op een nipte tweede plaats, achter Nvidia, wat veel beter is dan verwacht.

Met de huidige AI-accelerator Habana Gaudi 2 lijkt Intel op rozen te zitten. Na een moeilijke eerste bevalling binnen deze markt is Gaudi 2 een voltreffer volgens de nieuwste MLPerf benchmarks. Dat is goed nieuws voor Team Blauw om een deel van de lucratieve AI-acceleratormarkt te claimen, inclusief de hallucinante marges dankzij de huidige AI-hype.

Een dreigend tekort aan chipcapaciteit binnen TSMC zou bovendien extra goed nieuws zijn voor Intel om een voet tussen de deur te krijgen. AMD zou volgens geruchten ook al zijn pijlen op AI-acceleratoren richten en slachtoffert daarvoor naar verluidt de nieuwe high-end RDNA 4 GPU’s die in de pipeline zitten. Elke chipontwerper richt zich op AI om een deel van de koek te claimen die Nvidia vandaag voornamelijk opeet.

Beter dan Nvidia A100

De Intel Habana Gaudi 2 AI-accelerator scoort in de MLPerf-benchmark een ruimte overwinning op de Nvidia A100-chip, de vorige generatie GPU van Nvidia. De nieuwste en krachtigste Nvidia H100 blijft wel de topchip van dienst, apart als GPU én in combinatie met een krachtige ARM-CPU onder de noemer Nvidia GH200.

De cijfers in de presentatie van Intel zijn indrukwekkend, maar we missen nog wel belangrijke parameters waaronder verbruik (TDP) en temperatuurdetails. Anderzijds smeekt iedereen vandaag om hardware en is een extra leverancier van high-end chips belangrijker.

Gaudi 2 is het resultaat van de overname van Habana Labs in 2019 voor 2 miljard dollar. Tot dan werkte Intel koortsig aan Nervana-processoren. Sinds de overname staat Gaudi centraal. De tweede versie heeft drie keer meer Tensor-kernen (24 stuks) en extra SRAM- en HBM2E-geheugen, respectievelijk twee en drie keer meer. Gaudi 2 heeft 24 100-gigabit ethernetpoorten, 14 meer dan zijn voorganger.

lees ook

Intel lanceert nieuwe chips voor AI, datacenter en laptop

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home