Intel lanceert nieuwe chips voor AI, datacenter en laptop

Intel-12th-Gen-Core-S-series-2

Intel versterkt zijn chipportfolio met de Gaudi 2 AI-chip, verschillende nieuwe IPU’s voor datacenters en Intel Core HX-chips voor high-end laptops.

Op het Intel Vision-event toont de chipgigant een heleboel nieuwe chips aan het grote publiek. De belangrijkste is Gaudi 2, een specifieke chip voor AI-training gebakken op 7 nanometer. Volgens Intel presteert die dubbel zo goed als de huidige Nvidia A100 grafische kaart. Belangrijke kanttekening: Nvidia presenteerde in maart een veel krachtigere opvolger onder de noemer Nvidia H100.

Gaudi 2 is het resultaat van de overname van Habana Labs in 2019 voor 2 miljard dollar. Tot dan werkte Intel koortsig aan Nervana-processoren. Sinds de overname staat Gaudi centraal. De tweede versie heeft drie keer meer Tensor-kernen (24 stuks) en extra SRAM- en HBM2E-geheugen, respectievelijk twee en drie keer meer. Gaudi 2 heeft 24 100-gigabit ethernetpoorten, 14 meer dan zijn voorganger.

lees ook

Intel toont toekomst van Xeon-portfolio: 5 nm en Atom-kernen

Naast Gaudi 2 debuteert ook Greco, een tweede generatie inference-chip geoptimaliseerd op het draaien van AI-modellen in productie. De chip ondersteunt native HEVC, H.264, JPEG en P-JPEG. Dankzij de evolutie van 16 nanometer naar 7 nanometer verbruikt Greco maar 75 watt stroom, een pak minder dan de 200 watt van zijn voorganger.

Nieuwe datacenterchips

Vorig jaar debuteerde Intel een line-up van gespecialiseerde chips binnen datacenters onder de noemer IPU. Die kunnen specifieke taken weghalen van de CPU omdat ze die efficiënter en sneller kunnen uitvoeren. Vandaag meldt Intel dat het verschillende IPU’s plant de komende jaren.

Mount Evans bijt de spits af dit jaar, een ASIC-chip die 200 Gbps aan data kan verwerken. In 2023 of 2024 wil Intel die capaciteit verdubbelen naar 400 Gbps om tegen 2026 te mikken op 800 Gbps. Volgens Intel worden deze IPU’s ontwikkeld in samenspraak met grote hyperscalers zoals Google of Microsoft om hun infrastructuur verder aan te passen.

lees ook

Van telefoon over laptop tot server: geniet ARM binnenkort de voorkeur boven x86?

Binnen de datacenterchips lanceert Intel ook Arctic Sound-M, de eerste losse GPU met een AV1 hardware-encoder. Meer dan 15 fabrikanten zullen de nieuwe chip integreren in hun systemen waaronder Dell, HPE, Cisco en Supermicro. De eerste systemen worden in Q3 2022 verwacht.

Intel Core HX-chips voor laptops

Tot slot lanceert Intel zeven nieuwe processoren voor laptops onder de noemer Intel Core HX. Deze high-end chips kunnen gebruikers en fabrikanten allemaal overklokken en biedt ondersteuning voor ECC-geheugen. De snelste van de line-up heeft 16 kernen aan boord, waarvan de helft geoptimaliseerd zijn voor topprestaties. De andere helft focust dan weer op energie-efficiëntie. De nieuwe chips vervolledigen de 12de generatie Intel Alder Lake-chips.

Intel Core HX

Volgens Intel scoren de nieuwe Core HX-chips tot 65 procent beter binnen multithreaded prestatietesten. De focus van de nieuwe chips ligt op high-end gebruikers die professionele software draaien zoals CAD, animatie of visuele effecten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home