‘Nvidia maakt tienduizenden euro’s winst per H100-GPU’

Nvidia Hopper H100

De winstmarges voor de Nvidia H100-accelerator zouden rond de 820 procent liggen. Het is echter onduidelijk met welke factoren die schatting precies rekening houdt.

Het zou Nvidia ongeveer 3.320 dollar kosten om één Nvidia H100-accelerator te maken. De chips worden vervolgens verkocht aan klanten met een adviesprijs van 25.000 tot 30.000 euro. Al naargelang de effectieve verkoopsprijs loopt de winstmarge voor Nvidia zo op tot meer dan 900 procent. Dat blijkt alleszins uit een tweet (X?) van Tae Kim, senior writer bij het Amerikaanse financiële weekblad Barron’s.

Kim wijst op zijn beurt naar een berekening van consultants bij Raymond James, dat een analyse van de productiekost heeft gemaakt. Helaas missen we de details van die analyse. Het is vooral onduidelijk of de kostprijs voor de productie louter naar de effectieve investeringen kijkt die op dit moment gepaard gaan met het maken van één H100, of dat de hele levenscyclus van de accelerator meetelt.

R&D-kost

De Hopper H100 is immers niet uit het niets verschenen. Aan de productie ging jaren aan onderzoek en ontwikkeling door ingenieurs vooraf. Een enkele ingenieur bij Nvidia zou gemiddeld 202.000 dollar per jaar kosten. Met de verkoop van de H100-accelerators moet Nvidia met andere woorden niet alleen de productiekost dekken, maar ook het hele R&D-apparaat dat de ontwikkeling van accelerators mogelijk maakt.

Dat lijkt in ieder geval goed te lukken. Het afgelopen kwartaal liet Nvidia een omzet van zeven miljard dollar optekenen, waaruit het zo’n twee miljard dollar winst haalde. De cijfers bieden verder een interessant inzicht in de werkelijke kost van een Hopper H100. De grote vraag naar componenten om complexe AI-workloads te ondersteunen, zorgt er bovendien voor dat Nvidia zonder veel problemen torenhoge prijzen kan vragen en toch heel z’n inventaris kan uitverkopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home