‘AMD parkeert high-end RDNA 4 GPU’s en focust op AI-chips’

AMD Epyc Instinct

AMD schrapt volgens insiders de productie van high-end RDNA 4 GPU’s om zo meer ruimte te laten voor het maken van AI-chips.

Een combinatie van twee verschillende rapporten wijzen allemaal in dezelfde weg dat AMD voor de nieuwste generatie GPU’s, RDNA 4, mogelijk enkel focust op midrange en budget. De high-end chips, de opvolgers van de huidige AMD Radeon RX 7900 XTX, zal nog langer op zich laten wachten. De rest van de line-up staat wel nog gepland voor verschijning in 2024 volgens beide insiders.

AMD wil alle productiecapaciteit binnen chipfabrikant TSMC overdragen naar GPGPU- en FPGA-producten. Er is op dit ogenblik een hoge vraag naar AI-chips en de marges zijn daarop bijzonder hoog. Voor gamers minder goed nieuws, maar het houdt economisch meer steek.

TSMC waarschuwde eerder deze maand al voor een tekort aan high-end AI-chips zoals die van Nvidia en AMD. Het probleem is echter niet het aantal chips dat TSMC van de band kan laten rollen, maar onvoldoende capaciteit om chips te verpakken. Verpakking, of packaging, staat in deze context voor het aan elkaar linken van alle componenten in de chips.

TSMC pompte al drie miljard dollar in een nieuwe site die de focus op verpakkingstechnologie zal leggen. Vandaag spreekt de chipbakker over een productieachterstand van 18 maanden. Met de huidige AI-hype is de kans groot dat die achterstand nog verder groeit.

Dataverwerking en privacy

AMD heeft in het verleden dergelijke beslissingen genomen om de productiecapaciteit voor high-end chips ergens anders te alloceren. In 2016, de Polaris-familie, was de mid-range RX 480 lang de beste GPU uit de stal van AMD. Later volgde de flauwe RX 580 die ook niet high-end was. Nu in de huidige generatie heeft AMD geen antwoord op het grafische geweld van de Nvidia GeForce RTX 4090, volgens de fabrikant een bewuste keuze.

lees ook

Nvidia wil volgend jaar drie keer zo veel GPU’s bouwen

Daar tegenover staat dat Nvidia mogelijk ook even niet op de klassieke GPU-markt focust de komende jaren en volop de AI-kaart trekt. De RTX 50-serie zou in 2025 het daglicht moeten zien, maar mogelijk wordt daar ook de high-end kaart geschrapt om ruimte te maken voor de huidige Nvidia H100-accelerator die enorm gegeerd is en waarop Nvidia hallucinante marges pakt. Allemaal speculaties, maar de AI-hype zet zowel AMD als Nvidia op hun kop.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home