Nvidia CUDA draait dankzij Zluda ook op AMD

Dankzij ZLUDA kan je Nvidia CUDA-applicaties op AMD Radeon-GPU’s draaien. Het achterliggende project werd gestart door AMD maar afgewerkt als opensource-tool.

Nvidia is niet alleen dominant in de AI-sector omwille van z’n krachtige hardware. Het bijhorende ecosysteem, gebouwd rond Nvidia CUDA, draagt mee bij aan de populariteit. CUDA is goed, maar ook van Nvidia, dat geen interesse heeft om er een open systeem van te maken. Intel-CEO Pat Gelsinger liet zich pas nog ontvallen dat de hele sector eigenlijk tegen Cuda is.

lees ook

Gelsinger: ‘De hele sector wil de CUDA-markt elimineren’

Cuda haten is één optie, CUDA omarmen een andere. Ontwikkelaar Andrej Janik startte jaren geleden bij Intel aan een project om Intel-GPU’s compatibel te maken met CUDA-applicaties. Later verhuisde Janik van Intel naar AMD om daar het project verder te zetten als onderdeel van het ROCm-platform. ROCm is AMD’s alternatief voor CUDA, maar het platform is op dit moment veel minder populair.

Opensource

Uiteindelijk stopte ook AMD met de plannen, maar Janik mocht verder werken. Hij bouwde zijn eerdere werk uit tot ZLUDA. ZLUDA werkt binnen ROCm en zorgt ervoor dat CUDA-toepassingen toch draaien op AMD-hardware. ZLUDA werkt als een softwarelaag die de instructies vertaalt. Al naargelang de applicatie zorgt die vertaling voor een meetbare prestatieverbetering. Zo rendert Blender 12 procent sneller via CUDA en ZLUDA op AMD, vergeleken met het standaard Radeon HIP-platform.

Om ZLUDA praktisch bruikbaar te maken, is er onderhoudswerk nodig. Dat zal Janik niet alleen kunnen volhouden. De opensource-licentie van de software maakt hulp en investeringen wel mogelijk. Waarom AMD zelf gestopt is met ZLUDA, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk wil de fabrikant zijn ROCm-platform niet positioneren als een vertaallaag voor het platform van de concurrent, maar als een waardig en onafhankelijk alternatief. Wie zelf aan de slag wil, vindt ZLUDA op GitHub.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home