Gelsinger: ‘De hele sector wil de CUDA-markt elimineren’

Intel-CEO Pat Gelsinger denkt dat de hele technologiesector het gehad heeft met de dominantie van Nvidia CUDA. Die is volgens hem dan ook eindig.

Wie AI zegt, zegt vandaag Nvidia. Dat is niet naar de zin van de rest van de technologiesector. AMD probeert de dominantie van Nvidia te doorbreken met z’n MI300-accelerators, en Intel hoopt een belangrijke rol te spelen in het AI-ecosysteem met de ingebouwde accelerator-capaciteiten op z’n nieuwste Xeon Scalable-processors.

Allemaal goed en wel, maar momenteel domineert Nvidia via een soort van vendor lock-in met CUDA. Nvidia-accelerators waren lang de enige optie en die werken met CUDA, dus nu werkt iedereen met CUDA waardoor het minder voor de hand liggend is om voor een andere acceleratorboer dan Nvidia te kiezen.

Elimineren

Dat zal niet blijven duren, denkt Pat Gelsinger, ceo van Intel. “De hele sector is gemotiveerd om de CUDA-markt te elimineren”, liet hij optekenen. Gelsinger verwijst onder andere naar OpenAI en Google, die zelf richting een “Pythonische programmatielaag” evolueren”. Gelsinger bedoelt dat AI-specialisten meer en meer op zoek gaan naar open trainingsmodellen.

Openheid is trouwens ook waarmee AMD het verschil probeert te maken, maar voor die partij wil Gelsinger vermoedelijk niet te veel reclame maken. Nvidia van zijn kant gaf pas nog mee dat zijn H100-accelerator wel degelijk de beste chip op de markt blijft, wanneer je tenminste volledig voor het Nvidia-ecosysteem gaat.

De CEO wijst er verder op dat je een AI-model maar één keer hoeft te trainen. Zodra dat gebeurd is, valt de afhankelijkheid van CUDA weg en verandert de discussie. “Kan he het model ook goed draaien? Fundamenteel is het de inferentie-markt waar het spel gespeeld zal worden”, voorspelt hij. En laat het nu toch wel net lukken dat Intel Xeon Scalable van de vijfde generatie chiplets aan boord hebben om die inferentie gemakkelijker te maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home