ICANN laat Russische domeinnamen onaangeroerd verder leven op het internet. Volgens de non-profit organisatie zou de verwijdering ingaan tegen de basisprincipes van het internet als een open, gedecentraliseerd systeem.
Afgelopen maandag stuurde een groep van officiële vertegenwoordigers van Oekraïne een petitie naar ICANN en de RIPE NCC. De petitie handelde over Russische domeinnamen, die volgens de groep best verwijderd worden van het internet. Verder verzocht de petitie nog om de rootservers in Moskou en St. Petersburg af te sluiten.
ICANN geeft aan deze petitie geen gehoor, deelt het mee. “Zoals u weet, is internet een gedecentraliseerd systeem. Geen enkele partij heeft de mogelijkheid om het te beheersen of af te sluiten”, antwoordde Göran Marby, CEO van ICANN.
De CEO deelt daarmee de mening van RIPE NCC, het netwerk coördinatiecentrum voor Europa en het Midden-Oosten. Dinsdag deelde RIPE NCC namelijk al mee dat het geen verhoor geeft aan het verzoek, aangezien dat de neutraliteit van de organisatie in gevaar brengt.
ICANN
ICANN staat voor de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. De organisatie is onder andere verantwoordelijk voor het toekennen van domeinnamen en IP-nummers.
“In onze rol als technisch coördinator van unieke identificatiecodes voor internet ondernemen we acties om ervoor te zorgen dat de werking van internet niet onderhevig is aan de politiek en hebben we geen autoriteit die sancties oplegt. In wezen is ICANN gebouwd om ervoor te zorgen dat internet werkt, niet om zijn coördinerende rol te gebruiken om te voorkomen dat het werkt”, schrijft Marby.
De CEO van organisatie laat verder weten dat de organisatie de gevraagde handelingen ook helemaal niet kan uitvoeren.
Russische blokkade
Het bestuur van CENTR, de Council of European National Top-Level Domain Registries, voelt niet de noodzaak om onpartijdig te blijven. De organisatie trok dinsdag het lidmaatschap van het coördinatiecentrum in voor TLD .RU/.РФ.
Heel wat andere bedrijven hebben wel op verzoek van overheden of op eigen houtje besloten niet langer met Rusland te handelen. Verschillende knopen werden in dat opzicht afgelopen week doorgehakt. Intel, AMD en TSMC stoppen bijvoorbeeld met de chipverkoop aan Rusland. Apple verkoopt geen producten meer in zijn winkels, noch in de Russische webshop. Oracle en SAP staken ook alle activiteiten in Rusland.