Google volgt AWS en maakt werk van eigen serverchips

Google maakt vandaag al AI-acceleratoren, de TPU, maar heeft nog geen eigen ARM-gebaseerde serverchip in het portfolio. Daar komt vanaf 2024 verandering in.

AWS zwaait de plak met Microsoft Azure als nipte tweede binnen cloudmarkt. Google hinkt achterop als derde en zoekt allerlei manieren om de afstand tot de grote twee te verkleinen. Volgens The Information werkt het onder andere aan een eigen datacenterchip om een vuist te maken tegen de Graviton-chips van AWS.

Beide chips zijn ARM-gebaseerd en focussen op een lager energieverbruik zonder in te boeten aan prestaties vergeleken met traditionele x86-serverchips. AWS heeft al vier jaar een eigen chip in het portfolio en introduceerde vorig jaar nog Graviton 3 aan het grote publiek.

Google zou volgens het rapport werken aan twee 5 nm-serverchips. Eén variant, codenaam Maple, is gebaseerd op een bestaand design van Marvel Technology en wordt nu door TSMC gebakken in beperkte oplage om te testen. De andere ARM-chip, codenaam Cypress, is volledig in huis ontwikkeld door een team gebaseerd in Israel.

De chips zouden in de tweede helft van 2024 klaar moeten zijn voor massaproductie. Vanaf begin 2025 staat de integratie in de datacenters gepland zodat klanten ermee aan de slag kunnen.

AWS en Azure

AWS is niet de enige die vandaag al ARM-chips beschikbaar stelt. Ook binnen Microsoft Azure kan je aan de slag met ARM-instances. De virtuele machines worden aangestuurd door een Ampere Altra-processor. Microsoft ontwikkelt voorlopig zelf nog een ARM-serverchips zoals AWS en Google. In 2021 sloot het met Ampere Computing een overeenkomst om ARM-chips binnen Azure te integreren.

lees ook

ARM in servers: van nicheproject naar massaproduct dankzij AWS Graviton

Het nut van ARM-chips in servers is al langer bewezen sinds de introductie van de AWS Graviton-chips. In de praktijk ziet AWS heel wat tractie voor een brede variëteit aan toepassingen. Alles op Linux werkt eenvoudig op ARM. Microservices, Docker-containers en Firecracker (het micro-VM-OS van AWS zelf) zijn mooie voorbeelden. Ook voor stevige high performance-workloads blijkt Graviton populair. In dat geval is de alternatieve architectuur geen mogelijk knelpunt maar net een voordeel.

De ARM-architectuur komt met een hogere geheugenbandbreedte per compute unit. Voor HPC-workloads waarbij dat belangrijk is, biedt Graviton significant meer prestaties aan eenzelfde prijspunt als x86.

Google TPU’s

Google maakt al langer eigen chips binnen zijn cloudomgeving, maar focuste vooral op AI-acceleratoren. Vorig jaar introduceerde het nog TPU v4, de nieuwste generatie Tensor Processing Unit die geoptimaliseerd is voor AI-workloads.

De TPU v4-clusters bieden een interessante differentiator voor Google in de strijd tegen AWS en Microsoft Azure. Met de nieuwe ARM-serverchips wil het die opgedane ervaring verder uitbreiden naar algemene servertoepassingen om zo meer een vuist tegen AWS te vormen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home