Microsoft brengt Azure VM’s met Arm-processor op de markt

virtuele machine

Microsoft lanceert zijn eerste virtuele machines in Azure die draaien op een Arm-gebaseerde processor. In de toekomst moeten er nog veel meer volgen.

Microsoft maakt de lancering van de virtuele machines officieel met een blogpost. De virtuele machines worden aangestuurd door een Ampere Altra-processor, gebaseerd op Arm-architectuur. Een primeur in Microsoft Azure. De nieuwe virtuele machines zullen vanaf 1 september breed beschikbaar zijn in 10 cloudregio’s, waaronder West-Europa, en kunnen worden geïntegreerd in Kubernetes-clusters met Azure Kubernetes Services.

De Azure Arm-gebaseerde virtuele machines tellen 32 tot 64 CPU’s met 2 tot 8 GB geheugen per kern. Compatibele besturingssystemen zijn Windows 11 (Pro en Enterprise) en de Linux-distributies Canonical Ubuntu, Red Hat Enterprise Linux, SUSE Enterprise Linux, CentOS en Debian. Meer Linux-distributies zullen nog volgen.

Een slag om de Arm  

Microsoft kondigde vijf jaar geleden aan dat ze de helft van hun volledige cloudcapaciteit willen laten draaien op Arm-compatibele servers. Met deze lancering zet Microsoft eindelijk een eerste stap naar dat doel. De moeilijke zoektocht naar de geschikte partner heeft de introductie aanzienlijk vertraagd. In 2021 sloot Microsoft een partnership met Ampere Computing.

Microsoft is ook sinds eind 2020 aan het sleutelen aan binnenshuis geproduceerde chips gebouwd op Arm-architectuur. Die chips zijn in eerste instantie bestemd voor de eigen interne datacenters en zouden we op termijn mogelijk ook kunnen zien in de Surface-laptops. Zo wil Microsoft stap voor stap, naar het voorbeeld van Apple, de afhankelijk van Intel afbouwen en de chipketen meer in eigen handen nemen.

Aangepaste cloudlicenties

Microsoft heeft ook de belofte gemaakt dat het zijn cloudlicenties in Europa zal aanpassen, waardoor kleinere providers goedkoper Microsoft-gelicentieerde software mogen aanbieden. Zogezegd naar een geste naar kleinere spelers toe, maar in de praktijk het gevolg van een antitrustklacht tegen de softwaregigant. De grote rivalen AWS en Google Cloud mogen niet mee profiteren van de versoepelde regels.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home