Providers mogen eindelijk samenwerken rond de aanleg van glasvezelnetwerken

De peperdure uitrol van glasvezel in België mag voortaan door meerdere telecomoperatoren of aanbieders worden gedragen.

Tot op vandaag was elke aanbieder verantwoordelijk voor zijn eigen uitrol van een glasvezelnetwerk. Partijen zoals Fiberklaar bieden hun open infrastructuur aan andere partijen, maar samenwerken om één netwerk aan te leggen mocht en het aantal grondwerken te beperken mocht tot nu toe niet van het BIPT. Daar komt nu verandering in.

De telecompartijen met Proximus op kop waren al veel langer vragende partij om te mogen samenwerken. De uitrol van glasvezel is duur en als ieder voor zich moet werken is dat niet bepaald efficiënt. Toch was het BIPT altijd voorstander van verschillende netwerken om genoeg concurrentie te bieden. Vroeger met de telefoonlijn en coax was dat logisch door de beperkte bandbreedte, maar bij glasvezel is daar geen sprake meer van.

Nu laat de Belgische telecomwaakhond weten dat het open staat om overeenkomsten te bestuderen die de operatoren zouden willen afsluiten. Niet elke aanvraag krijgt nu automatisch goedkeuring. Bij minder dichtbevolkte gebieden zal het BIPT sneller ja zeggen dan in een druk stadscentrum. Het wil nog steeds de concurrentie bewaken.

De regulator verduidelijkt dat de nieuwe beslissing niet betekent dat bepaalde samenwerkingen beter lopen of net verboden worden.

Ja, maar toch niet altijd

Het rapport van het BIPT is een belangrijke stap in een efficiëntere uitrol van het glasvezelnetwerk, zeker in minder dichtbevolkte gebieden. Het houdt een duidelijke slag om de arm door geen eenduidig antwoord te geven. Tegelijk wil de telecomwaakhond met het rapport aan iedereen laten weten dat het niet per se tegen een samenwerking is tussen providers bij een glasvezeluitrol.

Proximus CEO Guillaume Boutin is alvast heel blij dat het BIPT een opening laat om samen te werken en laat dat duidelijk op X merken.

Hoe Telenet het nieuws ontvangt, is niet duidelijk. Het vormde samen met Fluvius een joint venture onder de naam Wyre om 78 procent van Vlaanderen van glasvezel te voorzien.

Gisteren meldde het BIPT dat vanaf 1 november 2024 vrije routerkeuze geldt in België. De telecomproviders bekijken op dit ogenblik hoe ze in 12 maanden tijd die omslag kunnen maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home