Fujifilm lanceert nieuwe 12TB/30TB LTO Ultrium 8 tape-opslag

Fujifilm LTO Ultrium 8

Fujifilm heeft een nieuwe LTO Ultrium 8-cartridge voor tape-opslag gelanceerd. De cartridge verdubbelt de capaciteit ten opzichte van de vorige generatie LTO-7 om tegemoet te komen aan de vraag naar kostenefficiënte en betrouwbare langetermijnopslag  

De LTO-8-tape (Linear Tape-Open) is gebaseerd op Fujifilms nanocubische dunne coatingtechnologie, die gebruik maakt van fijnere bariumferrie-deeltjes (BaFE) dan vorige generaties. De nieuwe cartridge ondersteunt standaard 12 TB en 30 TB gecomprimeerd, met een verhouding van 2,5: 1.

De overdrachtssnelheid is vergeleken met de LTO-7 toegenomen van 700 MB/s tot 750 MB/s voor gecomprimeerde gegevens. Voor niet-gecomprimeerde gegevens is de overdrachtssnelheid toegenomen van 300 MB/s tot 360 MB/s.

Archiefopslag

Het magnetische materiaal waaruit de LTO-tape is opgebouwd, zorgt voor een hoge signaal-ruisverhouding. Hiervan wordt gezegd dat het resulteert in een hogere stabiliteit en de mogelijkheid om gegevens langer dan 50 jaar op te slaan.

LTO-tapes blijven voor enterprises een populair medium voor archiefopslag, zelfs met de beschikbaarheid van hybride (combinatie flash en tape) en direct-to-tape-oplossingen. Volgens Tom’s Hardware spelen tijd, moeite en kosten om gegevens te migreren daarbij vermoedelijk een rol, alsook de hoge initiële CaPex-kost.

Sony en Fuji

Samen met Sony is Fujifilm een van de laatste overgebleven producenten van LTO-tapes. Beide fabrikanten waren lange tijd verwikkeld in een rechtszaak over inbreuk op patenten. De fabrikanten besloten afgelopen zomer dat het tijd was om de strijdbijl te begraven.

Dat weerhield Sony tot afgelopen juni ervan tapes naar de VS te importeren, terwijl Fuji tot juni 2019 geen LTO-8-tapes aan het produceren of verkopen was. Dat zorgde voor een tekort in de markt, maar trof alleen bedrijven die de neiging hebben snel over te schakelen naar opslagmedia met een hogere capaciteit.

Gerelateerd: Tape-opslag is nog lang niet dood

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home