Atos staat dicht bij een overname

atos

Atos heeft een overnamebod ter waarde van twee miljard euro ontvangen voor zijn Tech Foundation-tak. Dit zou een definitief einde maken aan de splitsingssaga.

De investeringsmaatschappij EP Equity Investment van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky heeft twee miljard euro veil om Atos binnen te lijven. Althans toch het deel van het bedrijf dat die naam nog draagt. Atos kondigde in 2022 een splitsing in twee aparte entiteiten aan. De Datacenter en Hosting-, Digital Workplace-, Unified Communication- en Business Process Outsourcing-takken behielden in die nieuwe structuur de naam Atos en dat zou na een overname ook zo blijven.

Volgens Reuters zou de bedrijfstop niet lang hebben moeten nadenken om het bod te aanvaarden. Atos hoopt nu tegen eind 2023 of uiterlijk begin 2024 alles rond te krijgen. Om wat extra cash binnen te krijgen, zet het Franse bedrijf ook voor 900 miljoen euro aan aandelen in de uitverkoop.

Einde van de saga

Een overname van de Atos-afdelingen zou ook een definitief einde maken aan de veelbesproken splitsing. Bijna het volledige C-level stapte af uit onvrede met de splitsingsplannen. De onderdelen Digital, Big Data en Security werden afgestoten van de Atos-groep en gaan nu verder onder de naam Eviden. EP Equity Investment zou naar verluidt ook 7,5 procent van de aandelen van Eviden overnemen.

Investeerders lijken alvast enthousiast over de overname. De aandelen gingen met acht procent omhoog na de bekendmaking van het bod. Sinds 2017 was de koers van Atos gekelderd van honderd euro per aandeel naar amper nog tien euro per aandeel.

Kretinsky is geen onbekende naam in de Europese investeerderswereld. De Tsjechische magnaat bouwde zijn imperium op in de energiesector, maar breidde de laatste jaren ook uit naar retail en media en hij heeft ook een dikke vinger in de pap bij PostNL en de Engelse voetbalclub West Ham. Met Atos zet zijn investeringsmaatschappij nu ook de eerste stappen in de technologiesector.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home