Europese chipfabrikant SiPearl tekent deal met Nvidia en HPE

SiPearl Rhea

De samenwerking is een belangrijk stap richting het exascale supercomputerproject dat Europa voor ogen heeft de komende jaren.

SiPearl is een Europese chipfabrikant dat met een ARM-chip en RISC-V-controller het Europese exascaleproject EuroHPC van de grond moet krijgen. Een eigen CPU is een belangrijke start, maar de rest van de infrastructuur heeft steun van andere fabrikanten nodig om het project in gang te zetten. HPE (eigenaar van Cray) en Nvidia.

Samen met HPE wil SiPearl een supercomputerplatform bouwen dat de nieuwe Rhea-processor zal ondersteunen. Die wordt later dit jaar verwacht, een jaar later dan oorspronkelijk gepland. Het project met HPE biedt heterogene compute-opties en moet de adoptie van exascale-systemen in Europa versnellen.

HPE voorziet ook expertise via de Slingshot interconnect, software compiler en programmeerstack gebaseerd op de Cray-omgeving. De HPE Cray Programming Environment is een suite van ontwikkeltools die compilers en programmeertalen bevat, libraries voor wetenschap, wiskunde en I/O samen met optimalisatie voor profilering en prestaties.

Samenwerking tussen SiPearl en Nvidia

SiPearl en Nvidia willen samen een platform ontwikkelen waar de processoren van SiPearl combineerbaar zijn met de GPU’s van Nvidia. Het hele computing- en netwerkportfolio van Nvidia moet naadloos werken met de Rhea-processor en toekomstige projecten. Tegelijk wil SiPearl ook het huidige ARM HPC-ecosysteem vergroten met de nieuwe samenwerking.

lees ook

Hoe Europa de concurrentie aangaat in de exascale-race

Nvidia levert niet alleen GPU’s. Sinds begin 2020 is het ook eigenaar van Mellanox. Die laatste is gespecialiseerd in ethernet- en infiniband-interconnects. Het bedrijf zorgt met andere woorden voor supersnelle verbindingen tussen servers in datacenters.

De SiPearl Rhea-processor moet later dit jaar het levenslicht zien. De chip krijgt 72 Neoverse V1 64-bit ARM-kernen en biedt ondersteuning voor DDR5-geheugen of HBM2E-stapeltechnologie voor geheugen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home