Ethereum-blockchain gooit miners buiten in 2022

ethereum

De Ethereum-blockchain zal begin 2022 overstappen naar een nieuw validatiemechanisme. Daarmee maakt het komaf met het energieverspillende minen.

Begin 2022 wil Ethereum zijn blockchain drastisch vernieuwen. Vandaag werkt Ethereum 1.0 naar analogie met Bitcoin. Ethereum houdt data zoals gegevens over smart contracts bij door ze toe te voegen aan een blockchain: een digitaal grootboek.

Energieverspilling

Data worden toegevoegd aan de ketting via gedecentraliseerde nodes, die daarvoor een zogenaamde proof of work moeten afleveren. Ze moeten via brute force een complexe rekensom oplossen. Wie daar eerst in slaagt, krijgt het recht een nieuw blok met data aan de blockchain toe te voegen en wordt beloond met cryptomunten. De rekensom in kwestie is erg moeilijk om op te lossen, maar zodra de oplossing er is, kan iedereen die wel heel eenvoudig controleren. Omdat het onmogelijk is om te voorspellen wie de rekensom eerst oplost, weet niemand vooraf welke node een nieuw blok aan de ketting mag toevoegen. Dat voorkomt misbruik en manipulatie.

Het hele proces ken je beter onder de naam minen. De groeiende populariteit van blockchains zorgde voor steeds meer geïnteresseerde miners, waardoor de complexiteit van de proof of work omhoog moest. Intussen is minen een heel reken-intensief proces dat enorm veel energie opslorpt. Miners wereldwijd zijn verantwoordelijk voor een stroomverbruik dat dat van kleine landen zoals IJsland overtreft.

Proof of Stake

Begin 2022 wil Ethereum zijn ganse blockchain migreren. Ethereum 2.0  gebruikt een nieuwe onderliggende blockchain: de Beacon Chain. Beacon vertrouwt niet op een energieverspillende proof of work, maar een proof of stake.

Een proof of stake-aanpak is nieuw. Met het nieuwe systeem moeten nodes niet meer minen. Ze moeten wel een onderpand afleveren in de vorm van 32 Ether. Het systeem kiest automatisch en willekeurig zogenaamde validators en attestors. Validators valideren een nieuw blok en voegen het toe aan de blockchain. Attestors controleren de voorgestelde toevoeging om misbruik te voorkomen. Alle deelnemers worden net als miners beloond met cryptomunten. Wie het systeem probeert te misleiden, verliest zijn onderpand.

Toekomstbestendig

In tegenstelling tot de proof of work vereist de proof of stake geen grote hoeveelheden rekenkracht. Ethereum verwacht dat de migratie naar Ethereum 2.0 en de Beacon Chain het energieverbruik van het netwerk met 99,95 procent zal doen dalen.

lees ook

België en de blockchain: nieuwe kennishub promoot EU-blockchainproject

Met de migratie hoopt Ethereum een toekomst te verzekeren voor zichzelf. De enorme energiekost die gepaard gaat met een publieke blockchain is immers één van de belangrijkste argumenten tegen het gebruik van de technologie.

Met Ethereum 2.0 wordt het netwerk bovendien onderverdeeld in 64 geografische regio’s via een technologie die sharding heet. Transacties worden eerst per shard verwerkt en vervolgens geconsolideerd op de globale Beacon Chain. Door de validatie eerst op kleinere schaal uit te voeren, verhoogt de transactiesnelheid van Ethereum. Vandaag kan het netwerk zo’n 30 transacties per seconde aan, maar dat moet evolueren tot 100.000 transacties.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home