Chinees bedrijf lanceert ‘krachtigste GPU ter wereld’

Biren

Een Chinees bedrijf heeft een monster-GPU gebouwd die zelfs de beste Ampere-chips van Nvidia zou overtreffen. Dat toont hoe snel China zich losweekt van zijn Amerikaanse afhankelijkheid.

Het Chinese bedrijf Birentech lanceert de Birentech BR100: een GPU gebaseerd op een eigen architectuur en gebouwd op TSMC’s 7 nm-bakproces. De chip heeft 77 miljard transistors aan boord, komt met 300 MB aan cache en 64 GB HBM2e-geheugen. De GPU ondersteunt PCIe Gen 5. Biren zelf beweert dat de grafische kaart tot 256 TFLOPS aan FP32-prestaties in huis heeft. Die cijfers maken de chip op papier sneller dan de Nvidia A100 Ampere-GPU, maar minder snel dan de intussen geïntroduceerde opvolger Nvidia H100.

Birentech lanceert de chip samen met een kleiner broertje: de BR104. Die heeft halve prestaties een boord en verschijnt als klassieke PCIe-kaart. Het TDP van deze oplossing bedraagt een flinke 300 watt.

Onafhankelijk van de VS

De chip moet AI-workloads verzetten en is zo een rechtstreekse concurrent voor de hardware van Nvidia. Met de BR100 kan China zijn afhankelijkheid van het Amerikaanse Nvidia afbouwen. Dat is belangrijk voor het land, dat sinds de passage van oud-president Trump heeft geleerd dat de VS er niet voor terugschrikken om technologie als wapen in te zetten tegen Chinese bedrijven.

Dat Biren deze capaciteit heeft, toont hoe ver China al is gekomen. Als kanttekening is het wel belangrijk om op te merken dat het Taiwanese TSMC de chips bakt en dat met Amerikaanse en Europese technologie. De capaciteiten om designs als de BR100 zelf te bakken, hebben de Chinezen op dit moment nog niet. Intussen bleek al wel dat het Chinese SMIC naarstig technologie van TSMC steelt om zo snel mogelijk wel zelf geavanceerde chips te kunnen bakken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home