China bouwt zelf 7 nm-chips die erg hard op die van TSMC lijken

De Chinese chipfabrikant SMIC verscheept al een jaar 7 nm-chips. Een analyse daarvan toont dat het onderliggende proces wel erg hard op dat van TSMC lijkt.

De Chinese chipindustrie lijdt onder Amerikaanse embargo’s en heeft zo geen toegang tot geavanceerd fabricagemateriaal. Dat heeft de Chinese chipbouwer SMIC niet tegengehouden om toch een 7 nm-node te ontwikkelen. Pas kwam aan het licht dat SMIC al een jaar lang chips voor Bitcoinmining verkoopt gebaseerd op een eigen 7 nm-proces.

Kopie

Analisten van TechInsights ontleedden de chips en kwamen tot de conclusie dat gebruikte fabricagetechnologie wel erg hard op die van TSMC lijkt. Het bedrijf spreekt van een kopie. Alles wijst er dus op dat China en SMIC technologie van TSMC gestolen hebben. Heel verrassend is dat niet. TSMC heeft SMIC al twee keer voor de rechtbank gesleept op verdenking van plagiaat.

De chips die SMIC momenteel op de node bouwt, zijn niet zo complex. Ze tonen wel aan dat het bedrijf zelfs onder sancties vooruitgang kan boeken. De gebruikte node loopt één tot twee generaties achter op wat vandaag de norm is voor high-end chips, maar is nog best actueel te noemen.

Onafhankelijkheid

Dat SMIC de chips kan bouwen, kan zeker op termijn belangrijk zijn. China pompt veel geld in initiatieven om onafhankelijk te worden van de VS voor zijn microchips. Embargo’s zoals die opgelegd door Trump toonden de kwetsbaarheid van het land aan. De 7 nm-chip toont dat China toch min of meer zijn plan kan trekken indien het nodig is.

Dat staat in contrast met Rusland, dat lokaal enkel verouderde chips kan bakken die ongeschikt zijn voor moderne toepassingen. De relatie tussen beide landen kan er wel voor zorgen dat Rusland alsnog zijn honger naar microchips kan stillen, zeker in de toekomst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home