Alphabet test laser-internet als alternatief voor fiber

Via een laserstraal met een bandbreedte van 20 Gbps kon Alphabet 700 TB aan data verzenden met een 99,9 procent uptime. De test illustreert het nut van lasers als alternatief voor glasvezel.

Alphabet haalt veelbelovende resultaten in een test met lasers als alternatief voor glasvezel. Het moederbedrijf van Google onderzoekt hoe het connectiviteit kan voorzien met de hulp van een laserstraal op plaatsen waar glasvezelverbindingen moeilijk haalbaar zijn. Tijdens een test kon het bedrijf 700 TB aan data via een 20 Gbps-verbinding versturen over een afstand van 5 km met een uptime van 99,9 procent, wat de haalbaarheid van de technologie illustreert.

Glasvezel-alternatief

Alphabet plaatste de installatie aan weerszijde van de Congo-rivier. Aan de ene kant ligt Brazzaville, de hoofdstad van Congo-Brazzaville. De stad heeft een degelijke connectiviteit met het bredere internet. Aan de andere kant ligt de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo: Kinshasa. Kinshasa vertrouwt voor zijn internet op een glasvezelverbinding maar die loopt niet onder de rivier. De Congo stroomt te snel en is te diep waardoor de fiberlijn een omweg van 400 km maakt, met een enorme impact op de kostprijs van internet in Kinshasa tot gevolg.

Het project van Alphabet vervangt de glasvezellijn door via een laserstraal de Congo te overbruggen. De verbinding is al 20 dagen actief en lijkt erg stabiel. Ook in regenweer blijft de laserbrug werken met dank aan een slim systeem met spiegels dat de laserstraal enigszins kan sturen. Volgens Alphabet toont de test aan dat laser een bruikbare technologie is waar glasvezel tekortschiet.

Niet overal

Lasers als onderdeel van de internet-infrastructuur zijn echter niet overal even geschikt, al ziet Alphabet potentieel op de meeste plaatsen in de wereld. In Europa zou het weer te vaak roet in het eten strooien en ook Australië, midden Zuid Amerika en Groenland zijn niet geschikt. In Afrika voorspelt Alphabet dan weer optimale omstandigheden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home