AI-server nodig? 39 weken wachten volgens Dell

Dell PowerEdge XE9680

Nvidia kan niet tijdig leveren, waardoor orders blijven opstapelen. Sommige servers van Dell zijn pas over 39 weken leverbaar.

Dell heeft aan zijn investeerders laten weten dat de vraag naar AI-servers door het dak gaat. Het grote nadeel daarvan is dat klanten tot 39 weken moeten wachten eer ze ermee aan de slag kunnen. In een kwartaalbespreking zegt COO Jeff Clarke dat Dell meer dan een half miljard dollar aan AI-servers heeft verscheept dit kwartaal. “De vraag verdubbelde haast sequentieel”

“De Dell PowerEdge XE9680, een server met een vierde generatie Intel Xeon-chip en acht Nvidia H100 GPU’s, is de snelst verkopende oplossing ooit geworden in de historiek van Dell.”

Ondanks dat de fabrikant zijn pijplijnen in AI-servers kon verdrievoudigen in het afgelopen kwartaal, blijft de lijst met backorders immens. “We werken eraan om die pipeline zo snel mogelijk om te zetten in echte verkooporders”, zegt Clarke enthousiast volgens The Register.

Nvidia bepaalt alles

Wanneer de aanwezigen doorvragen op de lange wachttijd van 39 weken, verduidelijkt Clarke dat het probleem bij Nvidia zit. “We kijken uit naar kalenderjaar 2024 waar er duidelijke alternatieven aankomen. Die hebben nog veel werk voor de boeg, onder andere nieuwe software stacks, om de opportuniteiten daarrond op te lossen. Maar er komen nog meer opties aan.”

Zelfs een grote speler als Dell moet zich schikken naar het ritme en de keuzes van Nvidia. Het afgelopen kwartaal verkocht Nvidia een half miljoen H100 GPU’s. Rekening houdend dat de fabrikant tienduizenden dollars winst maakt per stuk, oogt de bankrekening ongetwijfeld prettig. De lancering van de nieuwere Hopper H200 zal de honger naar de H100 vermoedelijk niet doen verdwijnen.

Pc-verkoop onder verwachting

In dezelfde kwartaalbespreking deelt Dell ook mee dat de pc-verkoop dit kwartaal goed was voor 12,3 miljard dollar omzet, waarvan 9,8 miljard dollar gegenereerd door zakelijke klanten. Initieel werd verwacht dat dit kwartaal groei zou plaatsvinden, maar dat is niet gebeurd.

Clarke verwacht wél een boerenjaar in 2024: “300 miljoen pc’s worden vier jaar in 2024. Dat is traditioneel een kantelpunt om te upgraden in de zakelijke markt. Daarnaast brengt volgend jaar interessante AI-architecturen van Intel, AMD en Windows op ARM.”

Eerder vandaag publiceerde Canalys zijn prognoses voor de pc-markt en verwacht een flinke groei van acht procent in 2024, gevoed door AI en een nieuwe Windows-versie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home