Canalys ziet pc-markt in 2024 met 8 procent groeien

Na twee jaar van rode cijfers klimt de pc-markt uit een dal volgens Canalys, met dank aan de AI-trend.

Analistenbureau Canalys voorspelt een forse groei in de pc-markt na twee moeilijke jaren. In Q4 2023 noteert het bureau een groei van 5 procent. Over heel 2024 verwacht het bureau een groei van 8 procent vergeleken met 2023. De belangrijkste redenen voor de plotse groei is een nieuwe Windows-versie en de opmars van AI- en ARM-chips in toestellen.

Wat betreft het totaal aantal verscheepte toestellen evenaart 2024 het eerdere niveau van 2019. Kijken we naar 2025, dan verwacht Canalys dat het aantal verscheepte toestellen klimt naar het niveau van 2020. De piekperiode in 2021 met de pandemie, lijken we de komende vier jaar niet meer te halen.

Volgens Canalys-analist zal de impact van AI een significante impact hebben op de pc-markt. “Over de hele toeleverketen wordt er gefocust op specifieke, nieuwe AI-modellen in 2024. Deze initiatieven zullen de verkoop boosten, zeker in de zakelijke sector.” Hij verwacht dat het aandeel  AI-compatibele pc’s 19 procent zal zijn in 2024.

Hij haalt ook kort aan dat de nieuwe Qualcomm X Elite-chips een rol spelen in de groei. “Volgend jaar zullen er steeds meer ARM-gebaseerde pc’s op de markt komen. Hoewel het gebruik in eerste instantie waarschijnlijk beperkt zal zijn, vooral in zakelijke omgevingen, lonkt de aantrekkelijke mogelijkheid om verbeteringen in energie-efficiëntie en levensduur van de batterij te leveren.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home