77 procent Belgen laakt opgedrongen routers van providers

router linksys

Belgen willen zelf kunnen kiezen met welke router ze met het internet verbinden, in de plaats van aangewezen te zijn op de hardware van hun provider. Ook gebruikers in andere landen willen vrije keuze.

77 procent van de Belgen wil zelf kiezen met welke router ze met het internet verbinden. Dat is pech, want in ons land is het niet mogelijk om een eigen terminal te kiezen voor je internetaansluiting. De Belg is aangewezen op hardware opgedrongen door de provider, terwijl er in andere Europese landen vaak wel vrijheid bestaat.

De Alliance of Telecommunications Terminal Equipment Manufacturers (VTKE) voerde een onderzoek in België, Duitsland, Finland, Italië, Nederland, Oostenrijk en Spanje. Enkel de Finnen en de Oostenrijkers zijn minder enthousiast over vrije keuze, met respectievelijk 72 procent en 67 procent die er belang aan hecht. Dat is nog steeds meer dan twee derde.

Blij met vrije keuze

In Duitsland, Finland en Italië kunnen gebruikers zelf kiezen welke router ze gebruiken om met het net te verbinden. In zo’n scenario ben je niet afhankelijk van hardware van bijvoorbeeld Proximus of Telenet, maar kan je meteen je eigen router aan het netwerk koppelen. Dat geeft gebruikers de kans om eigen hardware te kopen die beter is dan de bescheiden toestellen die providers leveren, zonder dat het verkeer via de beperkende terminal van de provider moet passeren.

Specifiek in Duitsland verplicht de wet sinds 2016 keuzevrijheid. Slechts 45 procent van de gebruikers kiest daar om hardware van de provider te huren. Nederland introduceerde begin dit jaar regelgeving die het mogelijk maakt om zelf hardware te kiezen. 35 procent geef alvast aan dat ze bij de volgende opportuniteit hun eigen toestel zullen kiezen.

Intentie tot regelgeving

In ons land is er geen regelgeving, al plant het BIPT wel een consultatieronde over het onderwerp. 77 procent van de Belgen vindt de vrijheid van keuze belangrijk.

Zeker nu het thuiskantoor in essentie een uitbreiding van de bedrijfsomgeving wordt, is goede connectiviteit belangrijk. De toestellen die providers leveren, kunnen daarbij beperkend zijn. Keuzevrijheid zou iedereen de mogelijkheid geven om een eigen toestel als toegangspunt tot het internet te configureren. Dat brengt meer verantwoordelijkheid met zich mee voor de eindgebruiker, maar maakt netwerken mogelijk die beter zijn afgestemd op de noden van de gebruiker.

 Zeker in samenspraak met de werkgever opent vrijheid van keuze de mogelijkheid om eenvoudiger veilig beheerde thuisnetwerken uit te rollen. Denk daarbij maar aan de EdgeConnect Microbranch-oplossing van Aruba, waarbij een router van een provider de installatie enkel complexer maakt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home