Rust is meest geliefde programmeertaal van dit moment

In een online onderzoek van Stack Overflow waaraan 100.000 ontwikkelaars hebben deelgenomen, komt Rust als meest geliefde programmeertaal uit de bus. Wat betreft dagelijks gebruik staat Javascript net als vorig jaar nog steeds torenhoog voor HTML en CSS.

Het jaarlijks onderzoek van Stack Overflow bereikt vooral Europa, Noord-Amerika en Azië. De rest van de wereld wordt maar voor 10% vertegenwoordigd. Voor de verdere analyse van de cijfers kijken we enkel naar wat professionele ontwikkelaars hebben ingevuld.

Javascript is de resolute nummer één wat betreft meest gebruikte programmeertaal met 71,5 procent. Plaatsen twee en drie worden ingenomen door HTML en CSS, wat niemand zal verbazen wanneer je weet dat 16,3 procent van de deelnemers webontwikkelaar of webdesigner is. De snelst groeiende taal in de lijst is Python.

Ondanks dat Javascript de ongenaakbare nummer één de afgelopen zes jaar, houden ontwikkelaars massaal van Rust. In de categorie meest geliefde programmeertaal zegt 78,9 procent van de deelnemers dat ze liever met Rust willen werken. De tweede en derde plaats worden ingenomen door Kotlin (Java-geassocieerd) en Python.

De meest gehate programmeertaal? Voor het derde jaar op rij gaat Visual Basic 6 met die eer lopen. Meer dan 89,9 procent van de ontwikkelaars zou er graag vanaf willen. Python is de ‘most wanted’ programmeertaal, waarmee het onderzoek bedoelt dat ontwikkelaar deze taal het liefst willen leren als ze deze nog niet gebruiken.

Zin om het volledige onderzoek te analyseren van Stack Overflow? Lees hier alle details.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home