Mozilla zoekt naar betere integratie Tor in Firefox

firefox

Mozilla zoekt een efficiëntere manier om Tor in Firefox te integreren, gezien de huidige integratie Firefox vertraagt. Om dit te realiseren heeft Mozilla het onderwerp Privacy en beveiliging voor Firefox aan zijn Research Grants 2019H1 program toegevoegd, dat onderzoeksubsidies verstrekt aan ontwikkelaars, aldus ZDnet.

De financiering moet ontwikkelaars stimuleren een betere manier te vinden om Tor in Firefox te integreren, zonder de huidige prestatieverliezen. Privacy en beveiliging voor Firefox wordt daarmee het twaalfde, en meteen ook een van de belangrijkste onderwerpen van het Research Grants 2019H1 program. Het programma stond al eerder financieel garant voor de ontwikkeling van nieuwe Firefox-functies. Bedrijven, individuen en academici kunnen zich aanmelden voor het programma en financiering aanvragen voor een van de twaalf onderzoeksthema’s.

“Het inschakelen van een groot aantal extra gebruikers om gebruik te maken van het Tor-netwerk vereist het oplossen van inefficiënties, die momenteel aanwezig zijn in Tor. Het protocol moet optimaal worden gemaakt voor implementatie op schaal”, aldus een woordvoerder van Mozilla. 

Alternatieven

Volgens het bedrijf begint academisch onderzoek met het onderzoeken van alternatieve protocolarchitecturen en routekeuze-protocollen. Denkende aan bijvoorbeeld Tor-over-QUIC, met DTLS en Walking Onions. Daarbij moeten vragen gesteld worden als ‘welke alternatieve protocolarchitecturen en routeselectieprotocollen zouden acceptabele winst opleveren in Tor-prestaties en zouden ze Tor-eigenschappen behouden?’ Maar ook vragen als ‘is het echt mogelijk om Tor op schaal in te zetten?’ wil Mozilla graag beantwoord zien. Bovendien vraagt het bedrijf zich af hoe de volledige integratie van Tor en Firefox eruit zou zien.

Super Private Browsing (SPB)

Nieuwe bevindingen zullen uiteindelijk hun weg vinden naar een nieuwe Firefox-browsingmodus genaamd Super Private Browsing (SPB). Iets waar de browsermaker momenteel aan zou werken. Als Firefox een door Tor beveiligde privénavigatiemodus krijgt, is dit na Brave de tweede grote browser die daartoe in staat is. Hoewel Brave is opgericht door voormalig Mozilla CEO, Brendan Eich, kan het bedrijf Brave’s Tor-integratie in deze niet gebruiken. Brave draait namelijk op Chromium, hetzelfde platform waarop Google Chrome is gebouwd.

Mozilla probeert al sinds 2016 Tor in Firefox te embedden. Firefox-technici porteerden toen al privacyfuncties, zoals eerst in de Tor Browser getest en weer terug in Firefox. Het project stond destijds bekend als ‘Tor Uplift’. Overigens zijn functies zoals Firefox First-Party Isolation (FPI) en verschillende anti-fingerprinting-beveiligingen [1, 2, 3, 4] afkomstig van het Tor Uplift-project en inherent aan de Tor-browser.

 

Lees ook: Mozilla transformeert IoT-platform Project Things tot WebThings

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home