Apple zal ontwikkelaars extra kosten aanrekenen voor sideloaden

app store apple

Apple zal het sideloaden van applicaties wel toelaten, maar niet zonder voorwaarden. Ontwikkelaars die hun applicaties buiten de App Store willen aanbieden, dreigen daar een prijs voor te moeten betalen.

Vanaf 7 maart zal het mogelijk zijn om iOS-applicaties buiten de beveiligde omgeving van de App Store om. Die aanpassingen maakt Apple niet uit vrije wil, maar onder druk van de Europese Digital Markets Act. Toestemming geven betekent niet dat Apple sideloaden wil aanmoedigen: volgens Wall Street Journal bereidt Apple een counterplan voor om ontwikkelaars ook vanaf maart volgens zijn regels te laten spelen.

De krant heeft het onder meer over extra toeslagen die Apple zou aanrekenen voor ontwikkelaars als ze hun applicaties buiten de App Store willen aanbieden. Apple wil ook een beoordelingssysteem op poten zetten om gesideloade applicaties toch te kunnen controleren. Beveiliging is namelijk één van de hoofdargumenten waarom Apple zich altijd verzet heeft tegen sideloaden. Iedere applicatie die in de App Store wordt aangeboden, heeft goedkeuring van Apple gekregen. Hoe dat in elkaar zal zitten, is nog niet tot in de puntjes op papier gezet, concludeert Wall Street Journal.

Langs de kassa

Sideloaden is maar één van de grote wijzigingen die de App Store zal (moeten) ondergaan vanaf maart. Apple ziet zicjh ook verplicht om betalingen buiten het eigen betaalsysteem toe te laten. Dit geeft ontwikkelaars de kans om aan de commissie die Apple op elke App Store-betaling int (tot dertig procent op het bedrag) te ontsnappen. Onder meer Spotify en Facebook hebben, twee vocale tegenstanders van het App Store-beleid, hebben al aangegeven daar gebruik van te zullen maken.

Apple zou Apple niet zijn als het ook deze regels niet naar zijn hand zou kunnen zetten. Zo wordt er gewerkt aan een systeem waarbij Apple toch nog langs de kassa zou kunnen passeren. De iPhonebouwer geeft daarbij wel al toe dat het moeilijk zal worden om dat in de praktijk af te dwingen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home