App Store-ontwikkelaars verdienden collectief 60 miljard dollar in 2021

apple app store

Apple heeft sinds de lancering van de App Store in 2008 meer dan 260 miljard dollar aan inkomsten gegenereerd voor app-ontwikkelaars.

In de nieuwste cijfers claimt Apple dat wekelijks 600 miljoen gebruikers uit 175 landen digitale aankopen doorvoeren in de App Store. In totaal staat de teller van inkomsten voor ontwikkelaars op 260 miljard dollar sinds de lancering in 2008. De afgelopen eindejaarperiode zag ook een flinke groei met dubbele cijfers wat betreft commerciële uitgaven binnen apps.

Dat hoge cijfer toont aan dat de App Store een goudmijn is voor ontwikkelaars, maar niet iedereen is even blij met de aanpak van Apple. Na een antitrustzaak heeft het moeten schikken tegen enkele Amerikaanse ontwikkelaars. Het belangrijkste pijnpunt is het gebrek aan alternatieve aankoopopties waarbij Apple zijn monopoliepositie binnen iOS zou misbruiken.

Apple werd reeds onder druk gezet om de regels van de App Store aan te passen dankzij verschillende schikkingen. Zuid-Korea verbiedt Apple en Google namelijk ontwikkelaars te verplichten hun betaalsystemen te gebruiken. In Japan mogen regulatoren nu ook naar hun eigen websites linken vanuit hun ‘reader’-apps.

In de VS moet Apple binnenkort andere betalingsopties toelaten bij iOS-apps, dankzij de Epic Games-rechtszaak die nog wordt aangevochten. Ontwikkelaars kunnen dan mogelijk verwijzen naar hun eigen websites binnen hun apps, waar klanten rechtstreeks kunnen betalen voor bepaalde diensten. Toch gaat Apple op dit moment nog niet zo ver dat betalingssystemen rechtstreeks in apps ingebed kunnen worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home